Şapte termocentrale de 1.200 MW vor fi scoase din funcţiune. Printre ele se află şi cea de la Doiceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul viitor va fi scoasă din funcţiune grupul de 210 MW din termocentrala de la Doiceşti, din cadrul companiei Termoelectrica SA
Anul viitor va fi scoasă din funcţiune grupul de 210 MW din termocentrala de la Doiceşti, din cadrul companiei Termoelectrica SA

Şapte termocentrale aflate în subordinea Departamentului pentru Energie, cu o capacitate instalată totală de peste 1.200 MW, vor fi scoase din funcţiune, începând din 2014 şi până în 2019, potrivit unui document aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei.

Astfel, anul viitor vor fi scoase din funcţiune două grupuri de câte 50 MW fiecare de la CET Braşov, precum şi un grup de 210 MW din termocentrala de la Doiceşti, din cadrul companiei Termoelectrica SA.

Ulterior, în anul 2017, un grup de 50 MW de la CET Grozăveşti (din cadrul companiei Electrocentrale Bucureşti SA) va fi oprit, dar şi o termocentrala de 210 MW de la Electrocentrale Deva (din cadrul Complexului Energetic Hunedoara).

Pentru anul 2018 este planificată scoaterea din funcţiune a unui grup de 330 MW de la termocentrala Turceni, inclusă în Complexul Energetic Oltenia. În acelaşi an va fi oprit şi un grup termo de 125 MW de la CET Bucureşti Sud, administrat de Electrocentrale Bucureşti.

De asemenea, în anul 2019, Termoelectrica SA va închide grupul de 210 MW de la Sucursala Borzeşti.

În plus, proiectul de act normativ supus dezbaterii publice este necesar aprobării mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, în perioada 2013-2020, inclusiv Planul Naţional de Investiţii.

Astfel, mai multor companii de stat dar şi private le vor fi alocate certificate pentru echivalentul a 17,85 milioane tone emisii CO2, în 2013 şi în total pentru 71,4 milioane tone emisii CO2, până în 2019. Producătorii care vor primi astfel de certificate sunt: OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Electrocentrale Bucureşti, CET Arad, CET Bacău, CET Brăila, CET Govora, CET Griviţa, CET Iaşi, SC Colonia Cluj Napoca Energy SRL, Colterm SA, Dalkia Termo Prahova SRL, Ecogen Energy SA Buzău, Elcen Galaţi, Elcen Oradea, Energy Cogeneration Group SA, Enet SA Focşani, Lukoil Energy&Gas România SRL, Modern Calor SA, SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, Termica SA Târgovişte, Termica SA Suceava, Electrocentrale Grup SA, Termo Calor Confort, Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru SA şi Vest Energo SA.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite