Salariaţii de la COS Târgovişte îşi aşteaptă, încă, salariile restante. De unde ar putea veni salvarea colosului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 costgv

Intrat în procedură de faliment, la 1 iulie 2021, singurul combinat de oţeluri speciale din România, are restanţe salariale faţă de foştii salariaţi. COS a intrat în faliment, la opt ani de când îşi ceruse insolvenţa, magistraţii dâmboviţeni respingând planul de redresare al companiei care a aparţinut la un moment dat Mechel.

Cei peste 1.000 de salariaţi îşi aşteaptă ultimul salariu din parea colosului aflat în moarte clinică, dar Sindicatul nu ştie când se va întâmpla asta. 

„Şi ultimul salariu şi restul datoriilor aşteaptă după procedura insilvenţei. Primii bani încasaţi din vânzare de utilaje, sau active vor merge către restantele salariale. Când, nimeni nu poate spune cu certitudine”, le-a transmis Sindicatul Valahia oamenilor.

Pe de altă parte, în media au apărut zvonuri despre o posibilă salvare a combinatului de către Beltrame Group au venită la Târgovişte pentru negocieri cu autorităţile publice locale, cu scopul preluării COS.

Totuşi, nimic nu este sigur. Asta şi pentru că fostul colos al Epocii de Aur are datorii de peste 500 de milioane de lei.

AFV Beltrame Group nu este la prima acţiune de acest gen. În vară a anunţat că vaa investi 300 milioane euro pentru a construi o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminate din Călăraşi. Acesta va fi primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producţia de oţel. Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor, dar şi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW.

„Societatea Beltrame activează în industria oţelului de peste 120 de ani şi deţine filiale în Italia, Franţa, Germania, România, dar şi în America de Sud, fiind lider european în producţia de bare şi profile laminate comerciale”, a precizat Nicolae Dragodănescu, liderul Sindicatului Valahia.

INSOLVENŢĂ TIMP DE 8 ANI

COS Târgovişte, aflat de aproape 8 ani în insolvenţă, este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel şi este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acţiuni.

Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov. Cel mai mare creditor al combinatului, care a şi propus modificarea planului de reorganizare, este offshore-ul cu acţionariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deţine creanţe totale de aproape 254 milioane lei asupra COS Târgovişte.

Aproape toţi salariaţii COS Târgovişte au fost concediaţi, ca urmare a opririi producţiei, fiind păstraţi doar cei necesari continuării procedurii de insolvenţă, ţinerii în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservării echipamentelor.

Statul a renunţat la „naţionalizarea” combinatului

La finalul lunii noiembrie 2020, ministrul de atunci al Economiei, Virgil Popescu, anunţa că activele funcţionale ale COS Târgovişte vor fi preluate de stat în contul datoriilor la ANAF, de către o societate comercială nou înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei, care va prelua inclusiv salariaţii combinatului.

"... Ordonanţa 60, care a fost publicată în Monitorul Oficial (...) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. Aştept în cursul săptămânii viitoare, ziua de 2 decembrie, colega mea secretar de stat Nicolescu împreună cu cei de la Politici Industriale se vor întâlni cu lichidatorul judiciar, cu administratorul special, la Târgovişte s-au făcut paşi deja în avans (...), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat", a spus ministrul Economiei.

Noua societate urma să se înfiinţeze şi să funcţioneze în subordinea Ministerului Economiei şi să preia şi salariaţii de la COS Târgovişte.

"Se va înfiinţa o nouă companie, curată, fără nicio datorie, aici, la Târgovişte, cu acel activ funcţional industrial. Ceea ce e foarte important de ştiut e că în definiţia activului funcţional industrial intră inclusiv transfer de afaceri, ceea ce înseamnă şi dumneavoastră salariaţi, deci nu vorbim că nu veţi fi salariaţi în această nouă societate cu acest activ funcţional industrial şi îl vom repune în circuitul economic într-o nouă companie fără datorii deţinută de Ministerul Economiei", declara atunci ministrul Virgil Popescu.

Acesta spunea că la COS Târgovişte se va fabrica oţel beton necesar în construcţii. Pe întreaga durată a anului 2020, COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie. În anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului.

În luna februarie 2013, pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Singurul combinat de oţeluri speciale din România a intrat în faliment

Ceartă în coaliţie. Deputatul PNL Gabriel Plăiaşu îl consideră vinovat pe ministrul Economiei (USR) de falimentul COS Târgovişte 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite