Răpusă de COVID, în spital, după ce a refuzat tratamentul: "Domnul mă cheamă la el"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia decedată. Sursa Foto: Arhiva personală a rudelor
femeii decedate
Femeia decedată. Sursa Foto: Arhiva personală a rudelor femeii decedate

O pensionară de 72 de ani, fost inginer agronom, a murit vineri, 11 decembrie, după patru zile de suferinţă, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte. Femeia a refuzat tratamentul de specialitate, inclusiv tubul de oxigen.

Femeia făcea parte din Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea şi a refuzat sistematic ajutorul medicilor, spune o rudă apropiată.

Contactaţi de „Adevărul”, reprezentanţii acestui cult au spus categoric că nu interzic tratamentul medical, ci din contră sfătuiesc pe toată lumea să respecte măsurile de protecţie şi să se trateze conform îndrumărilor medicilor.

„Domnul mă cheamă la el. Aşa vrea el să se întâmple”, spunea femeia, care s-a stins din viaţă în doar patru zile, pe un pat al Spitalului Judeţean din Târgovişte.

Pacienta, aflată în stare destul de gravă, a fost internată iniţial la Spitalul din Moreni, dar a fost transferată la Târgovişte. 

„Era în stare gravă şi tot refuza tratamentul. Medicii susţin că nu au putut interveni pentru salvarea pacientului întrucât femeia făcea parte dintr-un cult religios şi a refuzat orice tratament medical, transplant sau tranfuzie de sânge. Şi-a smuls constant dispozitivele de intubare”, a povestit pentru „Adevărul” o rudă a victimei.

Femeia decedată a luat virusul de la soţul său, angajat la Apele Române. Ptrivit rudelor, pensionara era vegană 25 de ani, iar de câţiva ani făcea parte din Biserica Adeventistă de Ziua a Şaptea.

„Amândoi erau anti-mască şi împotriva tuturor măsurilor de siguranţă. Copiii săi, care lucrează în străinătate, au încercat din răsputeri să o convingă să accepte tratamentul, dar nu a fost chip. Fata chiar i-a sunat pe medici şi i-a rugat să o sedeze în speranţa că aşa va putea primi tratamentul, dar nu a fost chip”, a mai spus sursa citată.

pacienta moarta covid

Sursa foto: Arhiva personală a rudelor femeii decedate

Ce spun adventiştii de Ziua a Şaptea

Bogdan Plătică, pastor al Bisericii Adeventiste de Ziua a Şaptea, în judeţul Dâmboviţa, a declarat pentru „Adevărul” că „sub nicio formă” membrii acestui cult nu refuză tratamentul în spital, ci din contră îl încurajează, la fel ca şi protecţia în faţa nemilosului virus. „Este adevărat că şi în Biserica Adeventistă de Ziua a Şaptea, ca în orice altă biserică, există oameni mai răzleţi, în dezacord cu ceea ce cred ceilalţi. Asta nu înseamnă însă că biserica aprobă ceea ce face sau ce spune persoana respectivă. Noi încurajăm purtarea măştii şi respectarea măsurilor de protecţie, dar şi tratamentul, pe care nu-l interzicem în niciun caz”, a mai spus Bogdan Plătică.

Până la această oră, „Adevărul” nu a putut obţine un punct de vedere de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Târgovişte, dar preşedintele Sanitas din spital spune că medicii nu pot obliga în niciun fel pacienţii să urmeze vreun tratament. 

„Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului”, se arată în Legea Drepturilor Pacientului 46/21.01.2003.

„Ceea ce vreau să spun este că după ce că ne luptăm cu acest virus, mai întâlnim şi persoane cu un comportament de-a dreptul habotnic, atlfel nu pot să spun. Este dureros”, spune o rudă a familiei îndurerate. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum au reuşit doi medici din SUA să stârnească polemici uriaşe cu teoriile lor anti-izolare şi anti-mască. Ce spun medicii români despre asta

Arhiepiscopia Târgoviştei, în cazul pelerinajului de Sf. Andrei: „o excepţie necesară pentru un caz excepţional”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite