„Puţişoarele“ fierte şi prăjite, un desert delicios de post
5
„Puţişoare“ sau „nudli“ reprezintă un desert delicios pe timp de post. Chiar şi Elena Ceauşescu adora acest fel de mâncare fiert şi apoi prăjit, fiind un desert uşor de preparat şi deloc costisitor.
Cunoscute în anumite zone alte ţării sub denumirea de „puţişoare“, iar în Ardeal ca „nudli”, acestea sunt o variantă dulce pentru gnocchi. Pentru reţetă avem nevoie de 500 grame de cartofi albi fierţi în coajă, 250 de grame de făină, sare, ulei, o linguriţă de zahăr pudră vanilat, o lingură de ulei 100 de grame pesmet şi 50 de grame de nucă măcinată.
Cum se prepară
Cartofii albi se pun la fiert în apă cu un praf de sare, apoi se scurg şi se curăţă imediat de coajă. Se strivesc cu furculiţa sau se dau pe răzătoare şi se lasă să-şi tragă sufletul un pic. Apoi, când s-au răcorit un pic cartofii, se adaugă o linguriţă de sare fină şi făină, 250 grame. Se frământă bine şi se mai adaugă făină dacă este necesar.

FOTO e-retete.ro
Frământăm aluatul până devine neted şi nu se lipeşte de mâini. Înainte să pregătim puţişoarele/nudli realizăm toppingul: în uleiul încins punem pesmetul şi nuca, cu puţin zahăr. Le călim, până se închid puţin la culoare, apoi luăm de pe foc.
Rupem bucăţi de aluat şi le rulăm între palme. Ruloul va avea un diametru de aproximativ 1.5 cm. Tăiem puţişoarele/nudli astfel încât să aiba 3-4 cm lungime. Bastonaşele se pun la fiert în oală preţ de câteva minute, până se ridică la suprafaţă.

FOTO e-retete.ro
În uleiul fierbinte se pune pesmetul, iar când puţişoarele sunt fierte, se scot cu o paletă şi se pun în cratiţa cu pesmet, peste care se aducă zahărul. La această reţetă se folosi (de către cei care nu postesc) ou pentru aluat şi unt în loc de ulei. Se mai poate adăuga mac măcinat sau scorţişoară pentru aromă. Sursa: divainbucatarie.ro