Proiectul Arctic, mană cerească pentru judeţul Dâmboviţa: lideri detaşaţi la salariaţi şi pionier al învăţământului dual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă firmă se va dezvolta în jurul fabricii Arctic de la Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Noua sociate va produce maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi cuptoare cu microunde. La Văcăreşti, o firmă turcească (Curent Metal) va începe, anul acesta, lucrările pentru o fabrică în care se vor realiza componente necesare în procesul de producţie al firmei Arctic de la Ulmi.

"Am semnat autorizaţia de construire pentru fabrica pe care investitorii de la Curent Metal o vor deschide în localitatea Văcăreşti. Aşa cum vă spuneam, este un proiect mare pentru judeţul Dâmboviţa, care va contribui la crearea a numeroase locuri de muncă", a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Unitatea se întinde pe 11.000 de mp şi va angaja 900 de oameni. Aceasta se alătură altor două firme care şi-au ridicat, deja, amplasamentele în jurul viitoarei fabrici ARCTIC. În total, până în 2019, pe platforma dezvoltată de Arctic vor fi angajate aproape 5.000 de persoane în Ulmi, Comişani şi Văcăreşti. 

Investiţia totală a ARCTIC se ridică la 200 de milioane de euro pe cele trei capacităţi, însemnând Fabrica de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, cuptoare cu microunde. Investitorii au anunţat, CJ Dâmboviţa că vor suplimenta suma cu încă 130 milioane de euro.  

vacaresti arctic

Arctic, unul dintre cei mari producători din Europa în domeniul producţiei de maşini de spălat, a demarat joi, 15 iunie, lucrările de construcţie la noua fabrică de la Ulmi, realizată din fonduri proprii, dar şi cu ajutor de la Guvern.

Senatorul Adrian Ţuţuianu a dezvăluit, în cadrul unei conferinţe de presă, că reprezentaţii Arctic au fost primiţi de Guvernul Tudose la o serie de discuţii legate de lărginea DN 71 Târgovişte - Bucureşti la patru benzi. "Reprezentanţii Arctic au spus că zilnic acest drum va fi tranzitat de 150 de tiruri încărcate. Vă daţi seama ce trafic o să fie şi cât de importantă este lărgirea la patru benzi a acestui drum extrem de important", a spus Adrian Ţuţuianu.

Arctic, primul angajator în judeţ

Dacă în urmă cu doi, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte era cel mai mare angajator din Judeţul Dâmboviţa, acumm primul loc este ocupat de cel mai mare producător de electronice şi electrocasnice din România, Arctic, aflat în plină expansiune.

1. ARCTIC, cu 2.895 de angajaţi, însă compania a anunţat ITM Dâmboviţa că este în plin proces de recrutare de forţă de muncă pentru viitoarea fabrică ce se va construi la Ulmi.
2. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, cu 2.158 de angajaţi
3. Combinatul de Oţeluri Speciale – COS (fost Mechel) – 1.260 de angajaţi
4. SUN GARDEN MANAGEMENT, Pucioasa – 1.100 de angajaţi
5. INTEL PRO RESOURCES – 840, aceasta fiind o firmă care lucrează tot pentru ARCTIC

Cartier cu 1.000 de locuinţe, parte a mega-proiectului Arctic – Ulmi

Viitoarea cea mai mare fabrică de maşini de spălat rufe şi sud-estul Europei creează, în paralel, alte investiţii importante în Dâmboviţa. Convinşi de oportunităţile pe care le are judeţul, mai mulţi investitori şi-au manifestat în ultima vreme intenţia de a dezvolta afaceri în Dâmboviţa. Printre aceştia se numără un dezvoltator imobiliar care vrea să construiască la Târgovişte un complex rezidenţial de peste o mie de locuinţe.

Autorităţile susţin că dezvoltatorul a devenit interesat să investească în municipiu după ce Arctic a demarat la Ulmi, în apropiere de Târgovişte, construcţia celei mai mari fabrici de maşini de spălat rufe şi sud-estul Europei.

“Există intenţii foarte serioase ale unui investitor privat de a construi la ieşirea din municipiul Târgovişte un complex de aproape o mie de apartamente care să fie folosite pentru cei care vor lucra sau îşi vor desfăşura activitatea în obiectivele grupului Arctic. Complexul de locuinţe se va face în spatele benzinăriei de la ieşirea din municipiul Târgovişte. Este un proiect privat, noi sperăm să se mişte lucrurile foarte bine”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create

“Investiţia totală se ridică la 200 de milioane de euro pe cele trei capacităţi, însemnând Fabrica de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, cuptoare cu microunde. Ajutorul de stat este cuprins în această sumă, din dicuţiile purtate cu 3 din cei 5 investitori care au cumpărat terenuri, mai au şi aceştia investiţii în vloare de 130 milioane de euro”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Învăţământ dual

Arctic a încheiat un parteneriat strategic cu Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu” şi Primăria Municipiului Târgovişte pentru susţinerea primelor clase în regim de învăţământ profesional dual din judeţul Dâmboviţa. Prin această colaborare, Arctic îşi propune să se implice în formarea profesională a elevilor atât pe parcursul celor trei ani de studii, cât şi după absolvire. 

Parteneriatul debutează cu un număr de 56 de elevi înscrişi în program, acesta urmând să crească semnificativ de la un an la altul. Absolvenţii cursurilor Arctic vor fi familiarizaţi cu operarea echipamentelor tehnologice inteligente specifice industriei 4.0 şi, la finalul stagiului de pregătire, vor avea prioritate la angajare în noua fabrică de maşini de spălat rufe Arctic din localitatea Ulmi.

Pe lângă cunoştinţele teoretice şi practice, Arctic oferă elevilor din cele două clase burse lunare, în valoare de 300 lei, şi burse de merit în funcţie de performanţele şcolare, în valoare de 600 de lei, precum şi alte forme de sprijin material. De asemenea, pe perioada celor trei ani, elevii vor efectua de stagii de practică în cadrul fabricilor Arctic din Găeşti şi Ulmi, beneficiind de expertiza celor mai buni specialişti ai companiei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite