Perioadă de incertitudine la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte. Salariaţii, încă 12 zile de şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cos targoviste

Continuă perioada de incertitudine la COS Târgovişte, colosul industrial construit pe vremea lui Ceauşescu. Patronatul a prelungit şomajul tehnic încă 12 zile. Între timp, sindicaliştii aşteaptă un semn de la Guvernul României.

„Şomajul tehnic cu plata în 75% din salariul de bază se prelungeşte pana la data de 19 februarie 2021 inclusiv. Continuă procedura de preluare a activelor funcţionale ale COS Târgovişte, de către statul român”, a precizat Nicolae Dragodănescu, liderul Sindicatului „Valahia”.

De aproape un an oamenii sunt în şomaj tehnic, timp în care Guvernul a precizat că analizează mai multe obţiuni de a prelua colosul industrial. 

După alegerile parlamentare procedurile de preluare a activelor funcţionale de către stat şi salvarea a ceea ce se mai poate salva din fosta mare unitate metalurgică parcă stagnează.

Unitatea metalurgică este în insolvenţă, iar preluarea de către o firmă poloneză de anul trecut a eşuat, se pare din cauza pandemiei de COVID-19.

„Statul român va finaliza preluarea activelor funcţionale de la COS Târgovişte. Ministrul economiei doreşte încă o evaluare a preţului activelor. Să sperăm că va face foarte repede această nouă evaluare. La adunarea publică din 29 ianuarie 2020, Sindicatul Valahia a cerut actualului Guvern să fie responsabil şi să preia cât mai repede COS Târgovişte”, a mai spus liderul de sindicat.  

Între timp, salariaţii şi-au pierdut orice speranţă, mai ales că soarta lor depinde de un fir de aţă.

„Boala lungă moarte sigură, cam aşa suntem noi acum. Oare şomajul ăsta se pune la vechime, că era bine?”, a scris un internaut, angajat la COS Târgovişte.

În lipsa unei reacţii concrete din partea Guvernului, care a anunţat că va prelua COS Târgovişte, conducerea combinatului începe să vândă din active. Vrea să cedeze Companiei de Apă Târgovişte un laborator de metrologie în schimbul creanţei.

CARE SUNT DATORIILE COS TÂRGOVIŞTE CĂTRE STAT

Guvernul român intenţionează să preia singurul producător de armături din ţară, COS Târgovişte, care se află în procedură de insolvenţă din 2013, în schimbul datoriei sale la buget.

Principalele active ale COS Targoviste au fost evaluate la 302 milioane RON, conform documentelor companiei.

COS Targoviste datorează puţin peste 200 milioane RON bugetului de stat. Obligaţiile de mediu, estimate la aproape 28 de milioane de lei, trebuie scăzute, precum şi drepturile de TVA în valoare de 57,3 lei sau 32,4 milioane de lei (în funcţie de statutul entităţii care urmează să fie desemnată) de către Ministerul Economiei pentru preluarea activelor, neimpozabile sau impozabile). Astfel, valoarea ajustată a activelor de bază care urmează să fie preluate de stat ar fi de 217 milioane RON sau 241 milioane RON (44,4 milioane EUR sau 49,5 milioane EUR).

Vă mai recomandăm şi:

Statul amână preluarea COS Târgovişte, dar salariaţii au primit o veste bună: a fost prelungit şomajul tehnic

Active dintr-un combinat de oţeluri speciale, scoase la vânzare. Guvernul a promis că se ocupă de colos, apoi a tăcut

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite