Noi ipoteze despre mormântul lui Vlad Ţepeş: „Dracula“ ar putea fi îngropat la baza Turnului Chindiei sau la Mănăstirea Dealu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa, dar şi moartea lui Vlad Ţepeş continuă să nască o serie de controverse. În lipsa unor dovezi clare privind mormântul lui Vlad Ţepeş, istoricii din Târgovişte spun că trupul domnitorului s-ar afla sub Turnul Chindiei sau la Mănăstirea Dealu, acolo unde se află şi capul lui Mihai Viteazu.

“E o supoziţie cum că mormântul lui Vlad Ţepeş se află la Comana, dar nu a fost descoperit niciun mormânt al său până acum. Sperăm să îl descoperim la Târgovişte. Ar exista o posibilitate să se afle sub Turnul Chindiei, la Biserica Paraclis, sau la Mănăstirea Dealu, acolo a existat o biserică foarte veche, cea de dinaintea lui Radu cel Mare. E posibil orice”, ne-a spus Florin Petrică, istoric în cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte.
manuscris vatican

Teoria ar avea la origini faptul că Vlad Ţepeş şi-a trăit cea mai mare parte a domniei sale la Târgovişte. Tot de Târgovişte este legată şi celebra metodă de pedepsire, trasul în ţeapă, care i-a adus numele voievodului.

Posibil mormânt la Comana

Vlad Ţepeş a fost asasinat la sfârşitul lunii decembrie 1476, în a treia domnie. Corpul său a fost decapitat şi capul trimis sultanului, care l-a aşezat într-o ţeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Ţepeş. S-a emis ipoteza ca „Drăculea“ ar fi fost îngropat la Mănăstirea Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureştilor. Examinările recente au arătat că „mormântul“ lui Ţepeş de la mănăstire conţine doar câteva oase de cal datate din neolitic şi nu rămăşiţele adevărate ale domnului valah. După opinia reputatului istoric Constantin Rezachevici, mormântul acestuia ar fi pe locul mănăstirii Comana, ctitoria voievodului.

tepes vlad

Pe de altă parte, la 1972, un cuplu de arheologi români a descoperit la Comana un mormânt voievodal, din vremea lui Vlad, fără cap.

“Legende şi documentele de atunci spun că Vlad Ţepeş a fost omorât în România, între Dunăre şi Bucureşti şi capul lui a fost dus la Istambul, pentru a fi arătat sultanului, pentru a scăpa de spaima care însemna Drăculea pentru ei. Asta mă face să cred că nu a fost înmormântat capul, ci a fost lăsat undeva să putrezească. Corpul nu l-au dus în Turcia. Părerea mea, dar nu am nicio dovadă încă, e că a fost luat de credincioşii săi supuşi şi a fost înmormântat ori la Comana, ori la Snagov. De ce la Comana sau Braşov? Pentru că era aproape lege ca voievodul să fie îngropat într-o mănăstire ctitorie a sa. Şi Vlad a ctitorit şi Snagov şi Comana. Iar amândouă sunt lângă Giurgiu şi Bucureşti. Cei mai mulţi specialişti spun că ar fi înmormântat la Snagov, dar legenda spune că la sfârşitul luptei, Vlad se urcă pe o colină să observe finalul bătăliei şi acolo e trădat de ai lui şi omorât. Dacă te uiţi, la Snagov nu sunt coline, dar la Comana sunt coline”, ne-a spus scriitorul târgoviştean Vasile Lupaşc, cel care a scris romanul „Răstingnit între cruci”.
lupasc vasile

Un test ADN ar lămuri misterul, crede Lupaşc.

“La 1972, un cuplu de arheologi români a descoperit la Comana un mormânt voievodal, din vremea lui Vlad, fără cap. Sunt coicidenţe foarte mari, numai că din câte ştiu eu, cercetările s-au încheiat atunci şi oasele ar fi, nu ştiu nimic sigur, la Institutul Mina Minovici. Eu personal cred că trebuie făcut un test AND pentru că îl avem şi pe fratele său şi pe bunicul său. Am putea stabili dacă e Vlad sau nu. În curtea Mănăstirii Comana chiar s-a amenajat un loc unde se spune că acolo a fost înmormântat Vlad Ţepeş”, adaugă scriitorul.

Vasile Lupaşc mai aeste utorul unei cărţi pentru copii ce prezintă viaţa lui Vlad Ţepeş, dar şi a trei cărţi audio în lectura actorilor Marcel Iureş şi Mircea Albulescu.

Italia, posibil loc de veci

O nouă teorie care ar putea schimba istoria a fost lansată de mai mulţi cercetători italieni şi estonieni. Aceştia susţin că mormântul lui Vlad Ţepeş nu se află în România, ci în Italia. Ei au cerut deja autorităţilor din peninsulă să deschidă mormântul aflat într-o mănăstire din Napoli pentru a verifica ipoteza caracterizată de istoricii români drept hazardată şi nerealistă.

vlad tepes

Lespedea de pe mormântul lui Matteo Ferrillo, un nobil local considerat ginerele lui Vlad Ţepeş, reprezintă un uriaş dragon, flancat de două steme. 

O imagine bizară, care i-a condus pe câţiva oamenii de ştiinţă italieni şi estonieni la ideea că acolo ar putea fi înmormântat Vlad Ţepeş.

Conform cercetătorilor estonieni, Vlad Ţepeş nu ar fi murit pe câmpul de luptă în 1476. El ar fi fost luat prizonier de turci şi răscumpărat apoi de o fiică a sa, pe nume Maria. Aceasta ar fi fost trimisă de mică la Napoli, iar domnitorul ar fi fost înmormântat tot aici.

Cine este Vlad Ţepeş

Vlad Ţepeş s-a născut în 1431, tatăl său fiind domnitorul Vlad al II-lea Dracul. Numele Dracul înseamnă de fapt dragon, porecla lui făcând aluzie la un ordin militar creştin, Ordinul Dragonului, din care acesta făcea parte. 

În anul 1462, domnitorul Vlad al III-lea al Valahiei a tras în ţeapă peste 20.000 de oameni în apropiere de Târgovişte, iar această metodă crudă de pedeapsă i-a atras ulterior porecla de Ţepeş. În urma acestor acte sângeroase au apărut numeroase legende, care au fost sursă de inspiraţie pentru scriitorul Bram Stoker, care a scris în 1897 romanul Dracula.

image

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Manuscrisul care poate schimba istoria despre Vlad „Dracul” Ţepeş, scris de un episcop papal, obţinut în premieră de un istoric român din Biblioteca Vaticanului

Cât de sângeros a fost de fapt Vlad Ţepeş? Zece mituri despre singurul lider militar care l-a îngrozit pe cuceritorul Constatinopolului

Ipoteza mormântului din Italia al lui Vlad Ţepeş, desfiinţată de istorici. Explicaţia stemei

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite