Cât de sângeros a fost de fapt Vlad Ţepeş? Zece mituri despre singurul lider militar care l-a îngrozit pe cuceritorul Constatinopolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent ce au relatat saşii şi şvabii din Transilvania de-a lungul anilor, în cronicile şi în gravurile lor, românii nu îşi cunosc pe deplin nici astăzi singurul lider militar care l-a îngrozit vreodată, la propriu, pe cuceritorul Constatinopolului. „Adevărul“ vă prezintă 10 mituri şi adevăruri despre Ţepeş.

Vlad Ţepeş a fost şi este un personaj ce fascinează atât lumea literară, cât şi cea istorică. Un personaj a cărui viaţă nu am putea-o reconstitui fără ajutorul legendelor, care de altfel, sunt foarte numeroase. Vlad Ţepeş a fost subiectul multor creaţii, atât literare, cât şi istorice. Celebrul roman „Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker nu ţine cont de adevărul istoric şi ni-l prezintă pe Vlad ca pe un personaj negativ, înconjurat de o oarecare aură mitică. 

tepes vlad

De unde vine supranumele Drăculea

Supranumele purtat de tatăl lui Vlad Ţepeş, Dracul, provine de la faptul că, acesta era membru al Ordinului Dragonului, ordin ce avea ca scop lupta împotriva ereticilor şi a necredincioşilor, şi păstrarea valorilor catolicismului occidental. De la numele acestui ordin, au început sa apară tot felul de derivaţii: Dracula, Drăculea, Dragulia, Dracea. Totuşi, numele de Dracula reprezintă unicul element comun al legendei medievale cu legenda modernă, născută prin graţia lui Bram Stoker, care, a preferat să accentueze negativismul personajului.

În ceea ce îl priveşte pe Vlad, există numeroase legende legate de caracterul său sau de calităţile militare. O serie de istorici precum Georgios Sphrantzes nu mentionează decât în treacăt de campania lui Mehmet II sau de Vlad Ţepeş. Pe de altă parte Ducas şi Laonic Chalcocondil sunt surse de mâna întăi. Istorici bizantini, ambii au încercat sa creeze o istorie obiectivă a vremii, dar cu un oarecare accent pe istoria Imperiului Otoman, a cărui putere creştea nestăvilită. De la ei aflăm faima de care se bucura Ţepeş, de frica pe care o inspira nu numai soldaţilor turci, cât şi propiilor oameni, ceea ce îi determina pe cei din urmă să nu-l trădeze. 

image

Cât de sângeros era Ţepeş?

Scriitorul târgoviştean Vasile Lupaşc a acceptat să  ne răspundă la o serie de întrebări legate de cel mai cunoscut domnitor valah în Europa.

“Bineînţeles că astăzi acţiunile şi metodele lui Vlad Ţepeş par şocante. Dar voievodul muntean trebuie judecat în contextul epocii sale. Într-o vreme în care pedeapsa capitală era o metodă general acceptată, Vlad Ţepeş nu a făcut excepţie. Cu toate acestea, încă din timpul vieţii sale, Vlad şi-a căpătat o  faimă de om crud, de maniac însetat de sânge. Conflictele armate cu mediul săsesc din Transilvania exact perioada când era inventat tiparul au făcut din Vlad prima victimă a presei. Acţiunile sale erau  prezentate de către adversarii săi mult exagerat şi trebuie privite mai degrabă că o dovadă a dereglărilor autorilor decât ca o dovada credibilă despre firea voievodului, ne-a spus Vasile Lupaşc.
vasile lupasc

Voivodul însuşi explică de ce a ales ca metodă de pedeapsă tragerea în ţeapă.

“În condiţiile unei ţări aflate permanent sub ameninţarea puterilor din jur, în condiţiile în care oastea condusă de către Vlad era inferioară celei otomane, voievodul avea nevoie de o metodă spectaculoasă de a-şi pedepsi adversarii, o metodă care să îngrozească duşmanul şi să-i scadă capacitatea de luptă”, adaugă Lupaşc. 

A iertat vreodată?

În ciuda renumelui căpătat, Vlad Drăculea a ştiut să şi ierte, să urmărească un scop politic superior în detrimentul unei răzbunări personale. Ar fi suficinet să amintim despre relaţia foarte bună pe care o are cu Iancu de Hunedoara (cel care l-a înlăturat pe tatăl sau de pe tronul Valahiei) şi episodul construirii Cetăţii Poienari.  

Despre episodul din urmă aflăm din Letopisetul Cantacuzinesc că: 

“Mai făcut-au un lucru cu orăşanii den Târgovişte, pentru o vină mare ce au fost făcut unui frate al Vladului vodă. Când au fost în ziua Paştilor, fiind toţi orăşanii la ospeţe, iar cei tineri la hore, aşa fără veste pre toţi i-au cuprins. Deci câţi au fost oameni mari, bătrâni, pre toţi i-au înţepat de au ocolit cu ei tot târgul, iar câţi au fost tineri cu nevestele lor şi cu fete mari, aşa cum au fost împodobiţi în ziua Paştilor, pre toţi i-au dus la Poenari de au tot lucrat la cetate, până s-au spart toate hainele dupre ei şi au rămas toţi dezvăscuţi în pieile goale".
Letopisetul Cantacuzinesc

“Extrem de importantă este aici înţelegerea acelei “vine mari ce au fost făcut unui frate al Vladului vodă”. Boierii târgoviţteni îl îngropaseră de viu pe Mircea, fratele mai mare al lui Vlad.

Nu ştim câţi alţi voievozi aflaţi în putere ar fi lăsat viaţa ucigaşilor şi complicilor”, spune Vasile Lupaşc.

10 mituri şi adevăruri despre Ţepeş

1. A fost Vampir

Un mit care nu merită comentat. O aberaţie născută în 1897 din imaginaţia scriitorului irlandez Bram Stocker

2. Era foarte sângeros 

Da, dar aşa cum am explicat mai sus, metodele sale se încadrau în atmosfera generală a vremii în care a trăit.

tepes vlad

3. A inventat tragerea în ţeapă

Această metodă de tortură se pare că este adusă în Europa de către tătari. Vlad Drăculea nu o foloseşte mai frecvent decât alţi conducători ai vremii sale.

4. A condus în Transilvania

Vlad Drăculea se naşte în Transilvania, la Sighisoara. O parte a vieţii şi-o va petrece acolo dar acţiunile militare, pentru care devine celebru, se desfăşoara în Ţara Românească iar oraşele care se leagă cel mai mult de numele său sunt Târgovişte, Bucureşti şi Giurgiu.

5. A fost instruit militar de către bunicul sau Mircea cel Bătrân

Mircea cel bătrân se stinge din viaţă în 1418, înainte de naşterea lui Vlad Ţepeş 

6. A intrat singur în tabăra sultanului şi l-a decapitat

În noaptea de 17-17 iunie 1462, Vlad Ţepeş intră, într-adevăr, în tabăra otomană şi, profitând de cunoaşterea amănunţită a organizării turcilor, precum şi de cunoaşterea limbii turce, ajunge până la cortul lui Mahomed cu intenţia de a-l ucide. Sultanul însă, supravieţuieşte.

tepes vlad

7. Comoara lu Dracula

Mitul spune că Vlad, înainte de invazia otomană din 1462, a îngropat o imensă comoară în albia râului Ialomiţa, în apropierea Curţii Domneşti de la Târgovişte. Arheologii nu au descoperit încă o astfel de comoară.

8. Este cel mai important domnitor român

O astfel de afirmaţie este greu de făcut şi nu poate fi decât subiectivă.  Prin împiedicarea lui Mahomed Cuceritorul de a transforma Ţara Românească în paşalâc şi prin impunerea pe tronul Moldovei a lui Ştefan cel Mare, Vlad Drăculea este cu siguranţă unul dintre cei mai importanţi conducători europeni ai vremii sale. 

9. A ucis 50 000 de târgovişteni

O informaţie, evident falsă, lansată de către negustorii germani ostili lui Vlad. Târgovişte nu avea la acea vreme 50.000 de locuitori. 

10. Fără trădarea lui Matei Corvin, Vlad ar fi distrus imperiul otoman

Cu siguranţ,ă aceasta a fost intenţia sa. Un imperiu otoman a cărui oaste, distrusă în mare parte lângă Târgovişte, se retrăgea în derivă către Istambul, ar fi putut primi lovitura fatală de la oştile aliate ale Ungariei şi Ţării Româneşti. 

Documentar la Hollywood după cartea scriitorului Vasile Lupaşc despre Ţepeş 

Vasiel Lupaşc s-a născut la 28 aprilie 1974 în Bacău. A terminat Facultatea de Istorie-Geografie din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte. Lupaşc este, de asemenea, de opt ori campion mondial la karate şi Mare Maestru Internaţional în arte marţiale tradiţionale. În scrierile sale reuşeşte în mod fericit să îmbine studiile din cele două domenii, conturând o lume a vechilor războinici clară, convingătoare şi mai ales palpitantă. 

Istoricul a fost căutat de o casă de producţie de la Hollywood pentru realizarea unui documentar despre viaţa lui Vlad Ţepeş. 

Lupaşc este autorul romanului „Răstingnit între cruci”, al unei cărţi pentru copii ce prezintă viaţa lui Vlad Ţepeş, dar şi a trei cărţi audio în lectura actorilor Marcel Iureş şi Mircea Albulescu. 

vasile lupasc

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Vlad „Dracula” Ţepeş şi povestea neştiută a vampirului căutat de americani. Urmaşul lui Bram Stoker: „Am vrut să spăl păcatele stră-străbunicului meu”

Manuscrisul care poate schimba istoria despre Vlad „Dracul” Ţepeş, scris de un episcop papal, obţinut în premieră de un istoric român din Biblioteca Vaticanului

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite