Muzeul Cimentului din România prinde contur la Fieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia din Fieni a luat o decizie istorică, aceea de a amenaja în oraş Muzeul Cimentului din România, un spaţiu care va atrage, crede primarul Adriean Budoiu, chiar şi vizitatori din străinătate. Clădirea, achiziţionată anul acesta, va adăposti de asemenea o sală de expoziţii, conferinţe şi instruiri, un club al copiilor, un call center, un punct de informare turistică şi muzeul oraşului.

„Curtea interioară va fi şi ea amenajată şi va cuprinde, între altele, o alee cu busturi ale personalităţilor localităţii noastre sau care au legătură cu noi, o hartă turistică, o gazetă de stradă cu informaţii de interes public şi un spaţiu de agrement”, mărturiseşte edilul de la Fieni.

Istorie în imagini, documente şi obiecte


În vederea materializării acestui proiect, s-a pornit deja campanie de documentare şi colectare de la populaţie a exponatelor de orice fel: documente - originale sau copii, fotografii, diplome, medalii, cărţi, programe culturale sau sportive, ziare, reviste, materiale audio sau video, mărturii etc. „Muzeul Cimentului va fi dominat de Mihail Lupescu, omul providenţial care, prin iniţiativa de a înfiinţa, în 1914, o fabrică de ciment la Fieni, a schimbat radical în bine destinele localităţii noastre. Vom scoate în evidenţă şi Olimpiada elevului cimentist din anul 1981”, spune Adriean Budoiu.

Cât priveşte celelalte spaţii muzeale, acestea vor adăposti o galerie a primarilor, consilierilor locali, preoţilor şi consilierilor parohiali de-a lungul timpului, dar şi una a cetăţenilor de onoare ai Fieniului. De asemenea, se va regăsi o istorie în imagini, documente şi obiecte a învăţământului din Fieni, întregită evident de o galerie a învăţătorilor şi directorilor unităţilor şcolare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite