Mărturiile documentare ale arhitectului francez André Lecomte du Nouy în România, redate într-o expoziţie inedită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
André Lecomte du Nouy

Consiliul Judeţean Dâmboviţa va găzdui, în perioada 10-25 septembrie 2021, în cadrul Muzeului de Istorie din Târgovişte, o expoziţie inedită.

Vorbim de „Mărturiile documentare ale activităţii arhitectului francez Emile André Lecomte du Nouÿ în România”, realizată de Asociaţia DAR Development, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti şi Arhivele Naţionale ale României (proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural, Aria „Patrimoniu material”). 

Expoziţia cuprinde fotografii, schiţe şi planşe arhitecturale şi se doreşte o invitaţie la reflecţie asupra metodelor restaurării şi conservării patrimoniului arhitectural din trecut şi de astăzi.

 

În anul 1875, la invitaţia ministrului Titu Maiorescu şi recomandarea maestrului său, arhitectul Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, unul dintre întemeietorii metodelor de restaurare, Emile André Lecomte du Noüy ajungea în România, unde va lucra până la finalul vieţii, în slujba Regelui Carol I, coordonând un Serviciu special de restaurări. 

A condus restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeş (1875-1886), a bisericii de la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi (1881-1904), a reclădit bisericile Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi (1884-1904), Sf. Dumitru din Craiova şi Mitropolia din Târgovişte (1884-1914), ultimele două fiind finalizate şi resfinţite în 1933, după moartea arhitectului francez. 

 

„Expoziţia de la Muzeul de Istorie se va concentra pe controversata restaurare a Mitropoliei din Târgovişte, ctitorie a lui Neagoe Basarab, de la a cărei sfinţire s-au împlinit, în luna mai a anului trecut, 500 de ani. Cu acestă ocazie, Actul de Sfinţire, datat 12 noiembrie 1933, aflat în colecţiile Complexului Naţional „Curtea Domnească” Târgovişte, va fi prezentat publicului. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care pot fi folosite rezultatele proiectului. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmboviţa.

Vernisajul, prezentat de Alexandra Brutaru, managerul acestui proiect, va avea loc vineri, 10 septembrie, ora 13:00.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite