Mărgea veche de 20.000 de ani, descoperită la Poiana Cireşului de arheologii târgovişteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetările din acest an de la Poiana Cireşului s-au desfăşurat prin contribuţia financiară a Asociaţiei ”Geto-Dacii” şi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa
Cercetările din acest an de la Poiana Cireşului s-au desfăşurat prin contribuţia financiară a Asociaţiei ”Geto-Dacii” şi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa

Noi descoperiri de podoabe paleolitice au fost făcute pe şantierul de la Poiana Cireşului - Piatra Neamţ, la care participă şi o echipă de cercetare de la Târgovişte.

Prima mărgea realizată din Dentalium a fost descoperită, după decaparea milimetrică a sedimentului din stratul de cultură Gravetian I, datat între circa 20.000 şi 24.000 de ani. Este primul obiect de podoabă de acest fel descoperit vreodată în Paleoliticul de pe teritoriul României.

Într-un comunicat al Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” se arată că pentru confecţionarea mărgelelor de acest fel era necesară procurarea materiei prime de la mari distanţe, oferită de specia marină Dentalium. 

Cercetările din acest an de la Poiana Cireşului s-au desfăşurat prin contribuţia financiară a Asociaţiei ”Geto-Dacii” şi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Colectivul de cercetare care participă la săpăturile din acest an este format, în această fază de început, din dr. Elena-Cristina Niţu (şefa şantierului), dr. Ovidiu Cîrstina - Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, prof. univ. dr.Marin Cârciumaru - Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei în Paleolitic Târgovişte, dr. Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iaşi), dr. Jessica Lacarriere - arheozoolog (Universitatea din Toulouse-Franţa), drd. Remus Dincă, drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgovişte), absolventii Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgovişte), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timişoara), studenţii Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgovişte), Adelina Sava (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iaşi), Aurelian Roşca (General manager at ITSquad Cluj-Napoca).

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite