Litigiu: Guvernul trebuie să împartă „Babele” şi „Sfinxul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Cluj şi-a declinat competenţa în procesul Dâmboviţa vs. Prahova. Bătălia cea mare se dă în primul rând pentru „Sfinx”, considerat de prahoveni cartea lor de vizită.

Litigiul dintre Dâmboviţa şi Prahova având drept cauză revendicarea zonei turistice Babele durează de aproape 10 ani. Potrivit arhitectului şef al judeţului Dâmboviţa, Dan Niţescu, celebrele monumente ale naturii „Babele” şi „Sfinxul” se situează pe teritoriul judeţului nostru. Reprezentanţii administraţiei publice judeţene se bazează pe o hartă cadastrală realizată prin anii ‘80 de Institutul de Geodezie şi Cartografie Bucureşti. În schimb, respectivul document nu este luat în consideraţie de prahoveni, care susţin că dintotdeauna Platoul Bucegi a fost al lor.

Instanţa şi-a declinat competenţa
Procesul Dâmboviţa vs. Prahova a debutat în anul 2001. Consiliul Judeţean Dâmboviţa a câştigat la Judecătoria Târgovişte, respectiv Tribunalul Dâmboviţa. La Curtea de Apel Ploieşti, hotărârea a fost dată peste cap, instanţa dând dreptate Prahovei. Pentru tratarea cauzei cu obiectivitate, autorităţile dâmboviţene au cerut strămutarea. Procesul a continuat la Cluj. În 2008, instanţa a dat o sentinţă prin care şi-a declinat competenţa în favoarea Guvernului României.

image

„S-a hotărât la Cluj că instanţa nu are calitatea de a stabili hotarul între două unităţi administrativ-teritoriale. A rămas o problemă a Guvernului. S-au înfiinţat comisii, conduse de prefecţii celor două judeţe, care să meargă la faţa locului să analizeze şi să cadă de acord cu privire la limita de hotar. Dacă nu se vor înţelege, va decide Guvernul. Comisiile s-au format de un an de zile, dar nu ne-am întâlnit până acum”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Claudiu Gheorghe, secretarul Primăriei Moroieni.

Lucrări de construcţie, stopate din cauza litigiului
În apropierea cabanei turistice Babele, Ministerul Mediului a început anul trecut să ridice o clădire. Autorităţile dâmboviţene s-au sesizat imediat şi au dispus sistarea lucrărilor, întrucât terenul se află pe teritoriul Dâmboviţei şi nu s-a emis nicio autorizaţie de construcţie. „Terenul era intabulat pe comuna Moroieni. Nu ştiu dacă au încetat lucrările. Noi nu le-am emis autorizaţei. Beneficiarii lucrării se pare că au primit autorizaţie de la Primăria Buşteni”, afirmă Claudiu Gheorghe. Arhitectul şef al judeţului, Dan Niţescu, susţine că Dâmboviţa deţine documente care atestă clar că Platoul Babele îi aparţine. „Există planşe, hărţi încă din 1972, cu ştambilele Oficiilor de Cadastru din ambele judeţe. Până la urmă, prahovenii vor fi nevoiţi să cedeze”, crede Niţescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite