Judecătorii de la Tribunalul Dâmbovița cer ca schimbarea legilor privind pensiile de serviciu să fie făcută cu consultarea sistemului judiciar

0
Publicat:

Magistrații de la Tribunalului Dâmboviţa acuză statul de „experimente legislative” și spun că acestea vor duce la adâncirea deficitului de judecători. Această reacție vine pe fondul discuțiilor privind desființarea pensiilor speciale.

Tribunalul Dâmbovița. FOTO CS
Tribunalul Dâmbovița. FOTO CS

În România sunt 5.067 judecători și 3.030 de procurori activi, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii privind Starea Justiției, iar numărul lor ar putea scădea profund, pe fondul „efectelor negative generate de astfel de „experimente legislative”.

„Reţinând că Statutul judecătorilor este unul de rang constituțional - reperele sale fiind consacrate în prevederile art. 124 alin. (3) și art. 125 din Constituția României - fapt ce reclamă obligația asumării de către toate puterile statului a principiilor stabilității și previzibilității acestui statut, cu evitarea oricăror „experimente legislative”, de natură a vulnerabiliza independenţa puterii judecătoreşti prin afectarea statutului magistraţilor. Având în vedere efectele profund negative generate de astfel de „experimente legislative”, care vor conduce la adâncirea, sub nivelul critic, a deficitului de judecători” au precizat magistrații de la Tribunalul Dâmbovița, în hotărârile „Adunării Generale a judecătorilor”.

În vederea asigurării unei bune funcţionări a sistemului judiciar Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Dâmboviţa, în unanimitate, a adoptat o hotărâre, prin care solicită celorlalte puteri ale statului să respecte statutul constituţional al judecătorilor, „ale cărui repere constituţionale se regăsesc în prevederile art.124 alin. (3) şi art.125 din Constituţia României, şi să îşi asume principiile stabilităţii şi previzibilităţii acestui statut”.

„Solicităm executivului şi legislativului să respecte principiul cooperării loiale între puterile statului, astfel încât orice demers legislativ privind modificarea condiţiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor să fie făcut cu consultarea reală şi efectivă a sistemului judiciar, evitând afectarea statutului judecătorilor în funcţie prin măsuri intempestive şi populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar şi garanţiile de independenţă ale acestuia”, mai arată Tribunalul Dâmbovița.

63 de cereri de pensionare, la CSM

Deși au salarii foarte mari, o parte dintre magistrați intenționează să se pensioneze de urgență în contextul discuțiilor despre desființarea pensiilor speciale, pentru a beneficia de actualul cadru legislativ.

De exemplu, secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avut, recent, pe ordinea de zi nu mai puțin de 63 de cereri de pensionare pe care a trebuit să le ia în dezbatere.

Acest val fără precedent de pensionări vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite