Inedit. Poetul Laurian Stănchescu vrea să meragă pe jos peste 500 de km

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la pierderea indentităţii culturale a României. Omul de cultură a plecat, pe jos, din Bucureşti şi vrea să ajungă până la Sarmisegetuza. Acum două zile se afla în oraşul dâmboviţean Găeşti.

Şi-a propus să atragă atenţia asupra faptul că fenomenul culturii se pierde din ce în ce mai mult, printr-un marş de peste 500 de kilometri. Poetul Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, va parcurge, pe jos, distanţa din Bucureşti şi Sarmizegetusa, urmând să se oprească în toate locurile cu semnificaţie culturală de pe acest traseu. “Este mai mult decât un protest. Este un semnal de alarmă cu privire la faptul că în România, cultura se prăbuşeşte de la o zi la alta. Vreau ca acest protest să fie ca un clopot care să ne aducă aminte de marea noastră spiritualitate. În fond este şi un avertisment pentru oamenii noştri de cultură care ar trebui să facă mult mai multe”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, poetul Laurian Stănchescu.

Nu îl sperie mersul pe jos

Traseul pe care Stănchescu are de gând să îl parcură în întregime, trece prin Bucureşti, Chitila, Titu, Găeşti, Horezu, Târgu Jiu, Bumbeşti Jiu, Petroşani, Haţeg şi Sarmisegetuza. “Nu mă sperie mersul pe jos. Cel mai tare mi-e frică să nu dispară cultura din ţara aceasta. Dacă se va întâmpla asta, vom muri ca naţiune. Acest marş cultural sper să reînvie spiritul românesc, în care eu încă mai cred, pentru că este păcat ca atâta cultură să dispară dintr-o dată”, mai spune poetul.

Deşi la marşul pentru cultură ar fi trebuit să participe mult mai mulţi oameni, Laurian Stănchescu s-a trezit singur în acest demers temerar.
Înainte de a porni spre Piteşti, scriitorul s-a întâlnit cu oamenii de cultură din Găeşti. În semn de solidaritate cu mesaj acţiunii, Lucia Uţă, directoarea Casei de Cultură „Dumitru Stanciu” din Găeşti, l-a însoţit pe scriitor zece kilometri, până în comuna Crângurile.

Cine este Laurian Stănchescu?

Laurian Stănchescu este poet, eseist şi critic literar, un împătimit al operei lui Nichita Stănescu. Are în lucru o lucrare monumentală despre viaţa şi opera marelui poet, cuprinzând nu mai puţin de şaisprezece volume, dintre care şase au văzut deja lumina tiparului. Acesta nu este primul marş pe care îl organizează.

El a iniţiat alte trei asemenea acţiuni: prima la Băile Herculane, în anul 2008, a doua la Curtea de Argeş, în acelaşi an şi a treia la Drobeta Turnu-Severin, anul acesta, în data de 27 martie, în memoria lui Nichita Stănescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite