În ce stadiu sunt lucrările de la Curtea Domnească Târgovişte, care prevăd şi reabilitarea Turnului Chindiei

0
0

Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească, din Târgovişte, este în plin şantier. Sunt realizare lucrări de restaurare şi conservare, în cadrul unui proiect realizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa din fonduri europene, valoare de 13.347.074,56 lei.

Din data de 13 iulie 2020, când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, şi până pe 1 septembrie, s-a realizat integral organizarea de şantier, care a presupus ridicarea schelelor pe Turnul Chindiei, Biserica Mare Domnească şi Biserica Sfânta Vineri, realizându-se totodată şarpante provizorii la Biserica Sfânta Vineri şi la Biserica Paraclis. 

La aceeaşi dată au debutat lucrările de conservare a acestor patru monumente, potrivit graficului de execuţie a lucrări, lor.

Potrivit CJ Dâmboviţa, în prezent, la Turnul Chindiei se realizează foraje cu material de consolidare, iar la baza acestuia şi pe axul longitudinal au fost introduse tuburile care vor prelua şi elimina apa pluvială.

reabilitare curtea domneasca targoviste
Imagine indisponibilă

De asemenea, la Biserica Sfânta Vineri s-a realizat o parte din centura superioară, prevăzută în proiectul de consolidare a monumentului, şi se realizează foraje pe turlă. De asemenea, în interiorul obiectivului se execută lucrări menite să asigure ventilarea la nivelul cotei de călcare şi se pregăteşte materialul lemnos, pentru realizarea acoperişului.

„În paralel, până la data de 1 septembrie, muzeografii au retras din interiorul Bisericii Sfânta Vineri iconostasul, candelabrul şi crucile de pe monument, acestea aflându-se în proces de restaurare, în laboratorul CNMCD. Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a transmis reprezentanţilor constructorului să lucreze în acelaşi ritm, în baza prevederilor contractuale. La vizita de lucru au mai participat: Ovidiu Cîrstina, managerul CNMCD, Florin Valeriu Gilia, directorul Direcţiei Programe Europene, Vasile Dinu, directorul general al Direcţiei Infrastructură Locală, şi reprezentanţi ai unităţii de implementare a proiectului”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmboviţa.

Mai multe - Târgovişte

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite