FOTO Celebra reabilitare cu termopane de la Curtea Domnească va deveni istorie. Obiectivele care vor fi refăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblul Monumental Curtea Domnească din Târgovişte a intrat în faza de reabilitare. Valoarea proietului este de 13,3 de milioane de lei şi sunt vizate mai multe monumente care vo fi refăcute.

Lucrările de conservare şi restaurare aferente investiţiilor propuse prin proiect vizează ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Sf. Vineri – Domnească Mică şi Biserica Domnească Adormirea Maicii Domnului. Toate obiectivele în cauză sunt componente ale Ansamblului Monumental „Curtea Domnească”, monument istoric de valoare naţională, categoria A.

Curtea Domnească din Târgovişte va fi reabilitată cu fonduri europene în valoare de 13,3 milioane de lei, derulate prin ADR Sud Muntenia, printre lucrări fiind avută în vedere şi consolidarea Turnului Chindiei. Termenul de finalizare este 2022. 

CJ Dâmboviţa precizează că odată cu realizarea acestui obiectiv, se va revitaliza circuitul turistic al capitalelor Ţării Româneşti – Bucureşti, Târgovişte, Curtea de Argeş, Câmpulung. 

În acest sens, mai multe instituţii şi organizaţii locale şi-au exprimat interesul de a susţine circuitul. 

Astfel, prin implementarea proiectului se preconizează o creştere a numărului de vizitatori cu 8,77% pe an, ceea ce va contribui la impulsionarea turismului în Judeţul Dâmboviţa.

La Târgovişte, culmea, chiar specialişti din Ministerul Culturii care au dat afiz favorabil că lucrările au fost reabilizat ca la carte, au criticat faptul că la Curtea Domnească au fost montate termopane în loc de ferestre din lemn, iar lucrările se degradează din cauza condensului.

Acum, prin noua reabilitare, muzeografii de la Curtea Domnească speră să se înlocuiască termopanul cu nişte ferestre din lemn.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă


Foto C.S. 

Aceasta este a doua reabilitare a Curţii Domneşti din Târgovişte. În 2008, cu termen de realizare de trei ani, au demarat lucrări de restaurare la Curtea Domnească, cu fonduri europene. Costurile s-au ridicat la 3,5 milioane de euro, iar specialiştii, dar şi autorităţile şi turiştii au fost intrigaţi că la lucrări s-au folosit termopane la închiderea unei săli, dar şi gresie în aceeaşi locaţie. La scurt timp după reabilitare au apărut probleme cu condensul, apa curgea pe pereţi, iar angajaţii complexului puneau găleţi pentru a o colecta.

Istoria Curţii Domneşti

Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti. Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân. Dezvoltarea şi extinderea fortificaţiilor s-au făcut însă o jumătate de veac mai târziu, posibil în timpul domniei lui Vlad Dracul sau chiar în timpul lui Vlad Ţepeş. După mijlocul veacului al XV-lea, fortificaţiile Curţii Domneşti devin cele mai mari din ţară, şanţul de apărare, lat de aproximativ 20-24 de metri şi adânc de 4 metri, fiind întărit cu pari de lemn dispuşi oblic în mal.

Aflat în incinta Curţii Domneşti, Turnul Chindiei este monument emblematic pentru municipiul Târgovişte, fiind construit în jurul anului 1460.

În perioada 2008-2011 a avut loc celebra reabilitare cu termopane la Curtea Domnească. Proiectul european a avut o valoare de 3,5 milioane de euro. Refacerea monumentului istoric a fost avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii, care a lansat în toamna anului trecut un cod al patrimoniului în care sunt arătate cu degetul lucrările de acolo.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Foto C.S.  

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Monument istoric cu termopane, avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii: „Cei mai buni specialişti se pot înşela“

Bani pentru refacerea Curţii Domneşti de la Târgovişte. "Vrem să refacem Curtea Domnească exact ca pe vremea lui Petru Cercel"

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite