Imagini adorabile cu Hulpy, o vulpiţă care s-a aciuat pe lângă Staţia Meteo de la Vârful Omu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vulpiţa Hulpy. FOTO: Sergiu Olteanu / Facebook
Vulpiţa Hulpy. FOTO: Sergiu Olteanu / Facebook

La înălţimi mari, totul este alb cât vezi cu ochii, iar gerul năprasnic face ca hrana să fie găsită din ce în ce mai greu. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre vicleana Hulpy, o vulpe simpatică ce îşi face veacul pe lângă Staţia Meteo de la Vârful Omu.

Hulpy este „client vechi” al Staţiei Meteo fiind domesticită de montaniarzi. Aproape că nu se mai sperie de prezenţa omului şi şi-a pierdut şi prostul obicei -  acela de a fura. Vine, cere de mâncare şi tot ce primeşte transportă în viziuna sa. 

Unde se află Staţia Meteo

La Staţia Meteo de la Vârful Omu s-au făcut primele observaţii climatologice în anul 1927. În anul 1937, Institutul Meteorologic înfiinţează un birou specializat cu 3 observatori, care transmiteau prin radio, din oră în oră, datele meteo la Institutul Meteorologic Central. În anul 1962, Institutul construieşte o staţie proprie, cu toate dotările necesare şi încălzire cu gaz metan.  

Situată la 2.505 metri, Staţia Meteo de la Vârful Omu este clădirea locuită permanent, situată la cea mai mare altitudine din România. Angaţii de la staţie lucrează în ture de două sau trei săptămâni, timp în care nu coboară absolut deloc de pe munte. 

Meteorologii au anunţat că la sfârşitul acestei săptămâni vor fi temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă, dar săptămâna viitoare, temperaturile vor creşte brusc. 

Astfel, de Crăciun am putea avea până la 13 grade în unele zone, iar de Anul Nou vor fi temperaturi sub limita îngheţului, mai ales în timpul nopţilor, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Vremea de Crăciun şi de Revelion în Muntenia 

Valorile diurne vor creşte treptat, iar în intervalul 25 - 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 12 grade. Începând cu 28 decembrie, temperatura aerului va avea tendinţa de scădere treptată până la medii de 2-3 grade Celsius.

Aceeaşi evoluţie o vor avea şi valorile din timpul nopţilor, astfel că media minimelor va scădea pană la -8 grade Celsius, în noaptea de 22 spre 23 decembrie, apoi va creşte cu până la 4 grade Celsius în nopţile din perioada 25 - 28 decembrie.

Probabilitatea pentru precipitaţii în general slabe cantitativ va fi în creştere după data de 25 decembrie.

   

Vă recomandăm să mai citiţi:

Operaţiune extremă în vârf de munte. 144 de tone de materiale de construcţii transportate cu elicopterul la Staţia Meteo de la Vârful Omu

Zăpada a pus stăpânire pe munţi. Animale sălbatice dau târcoale staţiei meteo de pe Vârful Omu VIDEO

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite