FOTO Istoria staţiei meteo de la Vârful Omu, clădirea locuită permanent situată la cea mai mare altitudine din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Staţia Meteo de la Vârful Omu s-au făcut primele observaţii climatologice în anul 1927. În anul 1937, Institutul Meteorologic înfiinţează un birou specializat cu 3 observatori, care transmiteau prin radio, din oră în oră, datele meteo la Institutul Meteorologic Central.

În anul 1962, Institutul construieşte o staţie proprie, cu toate dotările necesare şi încălzire cu gaz metan. Acum meteorologii nu mai sunt nevoiţi să iasă afară din oră în oră pentru observaţii, pentru că totul este digitalizat.

Situată la 2.505 metri, Staţia Meteo de la Vf. Omu este clădirea locuită permanent, situată la cea mai mare altitudine din România. Spunem locuită, pentru că angaţii de la staţie lucrează în ture de două sau trei săptămâni, timp în care nu coboară absolut deloc de pe munte.

Temperatura medie anuală la acea înălţime este negativă, de minus 2,4 grade Celsius, iar zăpada începe să cadă în luna octombrie şi se mai topeşte abia în iunie. 

Maxima înregistrată de Staţia Meteo de la Omu este de 16 grade, iar minima este de -32 de grade. Meteorologii de acolo au parte de vreme rea mai tot timpul. Mai exact sunt precipitaţii 181 zile pe an, iar solul este acoperit cu zapadă 270 zile.

Gabriel Prundaru, mare iubitor al muntelui, a surprins în ipostaze superbe, alături de câinele său, Max, clădirea locuită permanent situată la cea mai mare altitudine din România.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă


 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă


 

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite