FOTO VIDEO „Steagul cu Geavrele“, obiceiul unic care are loc de Bobotează. De ce sunt împodobite cu mii de batiste prăjinile lungi de 14 metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de Bobotează are o semnificaţie aparte pentru comunitatea din comuna Morteni, din Dâmboviţa, acolo unde are loc un obicei străvechi, devenit un adevărat ritual: „steagul cu geavrele”.

Obiceiul are loc întotdeauna în ziua de Bobotează şi constă în împodobirea unor prăjini lungi de câte 14 metri fiecare, de care sunt prinse mii de batiste colorate, cusute manual de fetele nemăritate şi oferite flăcăilor, care cutreieră satele şi îi colindă pentru cei care poartă numele Ioan.

Flăcăii împodobesc prăjinile cu până la 1.500 de geavrele, timp de câteva zile. În dimineaţa de Bobotează, geavrelele sunt sfinţite de preot, după care tinerii merg cu ele din casă în casă.

Imagine indisponibilă

Tradiţia spune că vizita flăcăilor de Bobotează aduce noroc în fiecare gospodărie. 

După 8 ianuarie, tinerii desfac geavrelele şi le înapoiază fetelor. Prăjinile se urcă în podul unei case, unde stau până la Crăciunul viitor, când vor fi duse la biserică pentru a fi sfinţite.

Sărbătoarea Geavrelelor este o sărbătoare care simbolizează bunăstare, prosperitate, deschiderea universului către mai bine şi linişte sufletească. De aceea, toţi sătenii trebuie iordăniţi, adică ridicaţi pe sus de flăcăi.

Steagul trebuie făcut în fiecare an

Împodobirea steagurilor continuă cu ciucurii din lână viu coloraţi, dar şi cu panglici de mătase. În capatul prăjinei se aşează o cruce din lemn şi un busuioc. 

Sursa video: Televiziunea Columna / Facebook

Steagurile sunt purtate de şapte sau nouă tineri necăsătoriţi, îmbrăcaţi în costum naţional, care trebuie să meargă la fetele din comună să adune geavrelele, mai ales că numai un steag trebuie împodobit cu cel puţin 1000 de batiste.

Tradiţia spune că cine nu primeşte stegarii va avea un an plin de ghinioane, astfel că gospodarii îi aşteaptă cu cele mai alese bucate sau cu bani. După 8 ianuarie se desfac geavrelele care sunt înapoiate fetelor, iar prăjinile se ţin în podul unor case alese, până în Ajunul Crăciunului când sunt aduse la biserică pentru a fi sfinţite.

Imagine indisponibilă
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite