FOTO Recoltă uriaşă de mere. Producător din Voineşti: „Şi pomii cei netăiaţi şi nestropiţi au făcut mere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Voineşti este forfotă mare prin livezi, acolo unde pomicultorii culeg merele, pe care le sortează în lădiţe. Oamenii spun că producţia de anul acesta a fost excelentă. La fel de mulţumiţi sunt şi pomicultorii care sunt înscrişi în singura Asociaţia „Frumosul de Voineşti” care vând acum mere de cea mai bună calitate în toată ţara, în cutii frumos ambalate.

Producţia a fost dublă faţă de anul trecut, spun oamenii, iar Asociaţia „Frumosul de Voineşti” a vândut până acum peste 200 de tone de mere în două mari supermarketuri.

„Cel puţin 2-3 tiruri zilnic, adică 60 de tone, pleacă de la Voineşti în supermarketuri. Merele sunt frumos ambalate în cartoane etichetate şi personalizate. Cooperativa Agricolă Frumosul de Voineşti are contract fără limită de cantitate două supermarketuri, urmând ca în perioada următoare să se încheie contracte şi cu alte mari magazine. Deja mulţi pomicultori bat la uşa cooperativei să se înscrie în asociaţie, dar ei au un statut bine pus la punct de specialişti, şi  aderarea se face doar după 12 luni de la cerere. Până acum peste 200 de tone de mere au fost vândute în toată ţara”, spune primarul comunei Voineşti, Gabriel Sandu.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Fiecare cutie este personalizată şi poartă eticheta cu data recoltării, cu soiul de măr şi cu propriearul livezii din care a fost recoltat acel soi de măr.

Însă lucrurile bune vin la pachet şi cu cele mai puţin bune. Producătorii se plâng că nu mai au cu cine să culeagă merele, iar preţul plătit de indermediari este prea mic.

„Producţia este foarte bună, dar avem o mare problemă: nu este căutat mărul. De la noi se livrează cu 70 de bani Ionatanul şi cu un leu celelalte. Pe lângă asta suntem nevoiţi să vindem la intermediari. Chiar şi cei din Asociaţia Frumosul de Voineşti au probleme în această perioadă pentru că se aduc mere multe din afară în supermarketuri. Dar nu se caută atât de mult pentru că este producţie foarte mare. Şi cei netăiaţi şi nestropiţi au făcut mere. Forţă de lucru nu găsim. Producţia este dublă faţă de anul trecut, este peste medie”, spune Dan Antonescu, producător din Voineşti. 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite