FOTO Recoltă record de prune, dar fără doritori care să muncească la cules. Orăşenii sunt invitaţi la autoservire în livadă: „Pot să culeagă singuri fructele“

0
0

Recolta de prune de pe Valea Dâmboviţei, în comuna Bărbuleţu, este una extrem de bogată anul acesta. Crăcile pomilor s-au rupt sub greutatea fructelor, iar oamenii au pus proptele pentru a salva pomii. Producţia de fructe prognozată pentru acest an îi bucură pe fermierii români, însă problema este că nu vor avea cu cine să culeagă toate fructele.

Agricultorii se plâng că prunele şi merele nu vor fi culese în totalitate pentru că nu există forţă de muncă suficientă.

„Avem prune multe, dar nu o să avem cu cine să le culegem pe toate. O să facem ţuică multă, să şi vindem. Nu ştiu dacă vom avea cui să dăm prunele. Am doar două femei cu care lucrez şi producţia este foarte bună. Cred că mulţi pomi vor rămâne neculeşi. Ca în fiecare an când este producţie mare, preţul este destul de mic. Vom da prunele cu 1 leu kilogramul”, spune Costel Ilinca.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Orăşenii sunt ademeniţi în plantaţiile de pomi fructiferi. „Pot veni să îşi culeagă singuri marfa, pot sta şi la un grătar şi negociem şi la preţul prunelor, îl dăm la preţ preferenţial. Să ia ce vor de aici. Avem mere, prune, pere. Fructele sunt bune, nu au viermi. Pot veni cu maşina până în plantaţie”, mai spune domnul Costel, producător din comuna Bărbuleţu. 

Aşa s-a întâmplat în 2012 şi 2015, atunci când la Bărbuleţu, de exemplu, oamenii au produs tone de ţuică pentru a nu arunca prunele, dar tot nu au reuşit să culeagă toţi pomii. 
 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

„Am pus proptele, dar degeaba. Sunt prea multe prune. După ce vom recolta prunele vom face tăieri şi vom întineri pomii. Am mai avut aşa prune în urmă cu trei ani. Dacă nu vom reuşi să le vindem le băgăm la ţuică. Sper să audă lumea că avem prune multe şi să vină la noi să cumpere. Nici nu ştiu ce să facem cu ele. Le mai băgăm la ţuică, dar nu avem cui să vinde atâtea prune. Plus că nu vom avea cu cine să le culegem. Mai toţi pomii sunt afectaţi, au crengi rupte”, spune un alt producător.

 

Imagine indisponibilă
Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite