FOTO Istoria magistraţilor din judeţul Dâmboviţa, care au avut probleme cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Dâmboviţa nu duce lipsă de magistraţi care de-a lungul timpului, au încălcat în diferite feluri legea. Cel mai recent este caz este cel al fostului preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa, Ion Miloşoiu, condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă.


El a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Piteşti la trei ani de închisoare şi cinci ani cu interzicerea unor drepturi pe Ion Miloşioiu, fost preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa, trimis în judecată în anul 2013 de către DNA Piteşti sub acuzaţia de trafic de influenţă. 

Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Piteşti, care a fost instanţă de fond în dosarul de corupţie al lui Miloşioiu, poate fi atacată cu apel. Conform deciziei publicate pe portalul instanţelor de judecată, prin sentinţa pronunţată, instanţa a dispus, de asemenea, luarea măsurii controlului judiciar faţă de fostul preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa. 

magistrati dambovita

În acelaşi dosar în care magistratul a fost condamnat, au mai primit pedepse cu închisoarea alte patru persoane, acuzate tot de fapte de corupţie, respectiv trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. 

Conform rechizitoriului, în noiembrie 2010, Miloşioiu ar fi pretins suma de 6.000 de euro din care ar fi primit 12.500 de lei de la Anghel Robert şi de la fratele acestuia, Vişan Eftimie, prin intermediul lui George Banu şi Gheorghe Doican. Banii ar fi fost primiţi în condiţiile în care magistratul a lăsat să se creadă că are influenţă şi poate să intervină pe lângă o colegă de-a sa, judecătoare, pentru ca aceasta să dispună judecarea în libertate şi o sentinţă cu suspendare pentru Anghel Robert, arestat preventiv şi trimis în judecată pentru înşelăciune şi recidivist. Ion Miloşioiu a fost singurul dintre inculpaţii din acest dosar trimis în judecată în stare de libertate, el primind interdicţia de a părăsi ţara, măsură care, pe parcursul procesului, a încetat.

Elena Turcu, judecătoarea acuzată că s-a urcat băută la volan

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi decretul de pensionare a judecătorei Elena Turcu de la Tribunalul Dâmboviţa. 

Fosta şefă a Secţiei Penale a Tribunalului Dâmboviţa, Elena Turcu, fost judecator cu grad profesional de Curte de Apel, actualmente avocată, a devenit celebră după ce a fost achitată în dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului. 

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată în data de 1 iulie 2010 pe Elena Turcu, pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolica ce depăşeşte limită legală. 

magistrati dambovita


 

Instanţă supremă a achitat-o însă, în aprilie 2011, pe Elena Turcu, prin sentinţă definitivă, pe motiv că probă alcoolemiei a fost viciată. În mai 2011, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis repunerea Elenei Turcu în funcţia de judecător, luând act de încetarea de drept a suspendării sale din funcţie în dosarul în care era acuzată că a condus autoturismul sub influenţa alcoolului. 

Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie ca urmare a pensionării a fostei magistrate.   În final, Elena Turcu a fost achitată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Chiar procurorul de şedinţă a cerut achitarea magistratului, spunând că se impune doar sancţionarea contravenţională a acestuia. 

Judecătoarea Elena Turcu, achitată, şi cu banii înapoi. „Roşeată nu e de la alcool”

Turcu a susţinut din nou că la acel moment nu era beată, că roşeaţa de pe la faţă reprezintă o particularitate individuală pentru care ea nu este vinovată şi că modul în care a procedat la acea vreme a fost "pe fondul unei stări sporite de tensiune", motivată de prezenţa în permanenţă la evenimente a fetiţei ei de numai şase ani.

Procurorul a conchis că atâta vreme cât din nicio probă nu reiese valoarea înregistrată de alcooltest şi din cauză că procedura recoltării de probe de sânge a fost viciată în acest caz, în sensul prelevării a două mostre de sânge de câte 10 mililitri, nu poate fi atrasă răspunderea pe Legea penală, care prevede că se deschide dosar penal pentru o alcoolemie mai mare de 0.8 la mie, dar există indicii suficiente că aceasta băuse, astfel încât poate fi sancţionată contravenţional.

În 25 februarie 2009, după ce i-a fost refuzată cererea de pensionare de către Preşedinţie, pentru că nu îndeplinea condiţiile, Elena Turcu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Dâmboviţa. În mai 2011, Elena Turcu a solicitat CSM să constate încetarea de drept a suspendării sale din funcţie, urmare a achitării pronunţate de ÎCCJ.

Judecătoarea ICCJ Maria David, patru ani de închisoare

Judecătoarea ICCJ Maria David a fost condamnată în octombrie 2012, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă, după ce ar fi primit de la un om de afaceri peste 200.000 de euro pentru a interveni la colegi magistraţi.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a condamnat-o definitiv pe judecătoarea Maria David la câte patru ani de închisoare pentru ambele fapte de corupţie imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), respectiv pentru cea din noiembrie 2009 şi pentru cea din februarie 2012, când a fost organizat şi flagrantul.

Instanţa a mai stabilit ca Maria David să nu îşi poată exercita unele drepturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei de patru ani de închisoare.

magistrati dambovita


 

Judecătorii ICCJ au mai obligat-o pe Maria David să îi restituie cei 200.000 de euro lui Petru Blanda, bani pretinşi acestuia în schimbul promisiunii că îi va rezolva unele dosare aflate la instanţe.

Judecătoarea Maria David a fost trimisă în judecată în 21 martie, în stare de arest preventiv, pentru două fapte de trafic de influenţă, Petru Blanda fiind denunţătorul din acest dosar.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada noiembrie-decembrie 2009, judecătoarea Maria David ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Petru Blanda 200.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistraţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea unei acţiuni de contestaţie în anulare şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă.

Prin această contestaţie, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curţii de Apel Ploieşti prin care fusese condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare în regim de detenţie pentru evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acţiune a fost admisă în principiu, iar în 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondată contestaţia în anulare.

Ulterior, împotriva aceleiaşi decizii de condamnare, Petru Blanda a formulat şi o cerere de revizuire, care în 15 noiembrie 2011 a fost respinsă de Judecătoria Târgovişte.

În acest context, în perioada ianuarie - februarie 2012, judecătoarea David a primit de la Blanda, în mai multe tranşe, suma totală de 4.000 de euro şi 3.800 de lei, şi a mai pretins încă 110.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea recursului împotriva sentinţei Judecătoriei Târgovişte, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia. În 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins şi acest recurs.

Surse judiciare susţin că judecătoarea David ar fi avut o relaţie foarte apropiată cu omul de afaceri, pe care îl cunoştea din timpul facultăţii, iar denunţarea ei de către Blanda a fost un teribl şoc pentru magistrată.

David a fost judecător în Târgovişte, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploieşti, iar din 2009 a fost magistrat la instanţa supremă.

Veronica Cârstoiu, mama preotului Florin Cergan, care a omorât cu BMW-ul familia altui preot

Judecătoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul său Florin Cergan au fost arestaţi preventiv pe 9 august 2013, fiind acuzaţi de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţa pentru soluţii favorabile în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu. Procurorii DNA susţin că Veronica Cirstoiu a primit peste 1.000.000 euro pentru obţinerea unor soluţii favorabile în cauze penale. Scopul mitei, spun surse judiciare citate de Mediafax, ar fi fost anularea condamnării la 7 ani de închisoare a lui Dinel Staicu, decizie care chiar s-a luat în februarie 2012, în dosarul fraudării Băncii Religiilor.

Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, mama lui Florin Cergan, ucigaşul cu BMW, în prezent suspendată din funcţie, este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (65 de acte materiale).

Florin Cergan este judecat şi el, alături de mama sa, pentru complicitate la trafic de influenţă. Acesta a omorât trei persoane, între care un preot, soţia şi fiica acestuia, după ce a intrat într-o Dacie cu BMW-ul pe care îl conducea.

magistrati dambovita

În aceeaşi cauză sunt judecaţi lui Dinel Staicu, Marian Staicu, arestat preventiv în altă cauză, consultant în investiţii financiare, pentru cumpărare a influenţei şi complicitate la această infracţiune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la dare de mită, Adriana Dascălu, pentru trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la această infracţiune, Giorgel Zgăbei, avocat în Baroul Bucureşti, pentru complicitate la trafic de influenţă, iar Marilena Cucianu, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

"Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana", au scris procurorii în documentul citat.

În 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primită în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite