FOTO Elevii au construit, în zona de gol alpin din Bucegi, câteva „momâi”. Totul s-a desfăşurat în cadrul unei tabere de voluntariat şi educaţie nonformală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială "Coresi" din Târgovişte, a organizat şi susţinut, în perioada 23-26 iulie 2018, o tabără educativă de voluntariat şi educaţie nonformală în Munţii Bucegi - zona Padina. Timp de 4 zile, cei 36 de tineri, cu vârste între 11 şi 14 de ani, mulţi dintre ei aflaţi la mai multe tabere similare, au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări.

Finanţarea a fost asigurată din partea Primăriei Municipiului Târgovişte. De asemenea, toate activităţile au avut sprijin logistic şi din partea Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ, cea care a asigurat baza materială (corzi, hamuri, căşti, carabiniere etc.) pentru activităţile de alpinism (căţărare / rapel). 

În prima zi tinerii au făcut cunoştinţă unii cu alţii şi au fost organizaţi în 3 echipe la care au fost repartizaţi atât profesori coordonatori, cât şi monitori. Apoi, echipaţi de drumeţie, au plecat prin Cheile Coteanului spre Cheile Tătarului şi au primit explicaţii despre formele de eroziune ale apei asupra calcarului, forme vizibile sub formă de exocarst (chei, lapiezuri, doline, izbucuri) sau endocarst (peşteri, avenuri). 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

„Cu materiale corespunzătoare (vopsea, pensule, perie de sârmă etc.), tinerii montaniarzi au intrat pe traseul Valea Tătarului – Peştera Tătarului - şaua Deleanu pentru a inventaria semnele cu marcajul „triunghi galben” şi a reface o bună parte din ele, mai ales pe cele joase, de pe pietre sau stânci. Cele situate pe copaci, la înălţimi mai mari, au fost refăcute (între timp) de Asociaţia Montană Carpaţi în cadrul unui program numit Voluntar în Carpaţi. De asemenea, în zona de gol alpin, au construit câteva „momâi”, necesare pentru orientarea turiştilor pe vreme rea. Seara, la pensiunea Gură de Rai, au continuat prezentările legate de masivul Bucegi şi despre potenţiale pericole în munţi. Suplimentar, în zona de club s-au desfăşurat un animat concurs de tenis de masă sau multe jocuri de cabană, specifice vârstei”, precizează, într-un comunicat de presă, Asociaţia Chindia Jurasic Park.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Zilele următoare au fost dedicate unor tururi de orizont spre crestele Bucegilor sau pentru drumeţii la Rezervaţia „Turbăria Lăptici” şi grota artificială din Cheile Tătarului. La întoarcerea din fiecare tură, tinerii montaniarzi au făcut şi ecologizare adunând gunoaiele/deşeurile lăsate de turiştii mai puţin educaţi care bântuie pe drumurile Bucegilor. 

De asemenea, în funcţie de evoluţia vremii (în ciuda prognozei meteo, nu prea ne-a plouat), s-au desfăşurat şi atelierele de căţărare (normal, asigurată – „în manşă”) pe o stâncă de 15-20 m din Vărăria Mică sau rapel (de asemenea, cu asigurare) pe un alt traseu, mai lung, de peste 30 de metri. O altă probă clasică, tiroliana, s-a derulat la sediul A.N.S.M.R., graţie sprijinului logistic asigurat de vechii noştri prieteni, Doina şi Mircea Opriş. Adrenalina, specifică tinereţii, a fost „activată”, iar cei mai curajoşi şi mai antrenaţi au repetat toate probele.

„Binenţeles, nu putea lipsi o etapă de prezentare a frumuseţilor Bucegiului, adică un moment dedicat vizitării Peşterii Ialomiţei, un obiectiv turistic inedit, amenajat anii trecuţi la standarde europene, moment „împănat” cu informaţii ştiinţifice, dar şi cu legende. Conform tradiţiei, în ultima seară, s-a organizat un mic foc de tabără, un bun prilej de a repeta cântece de munte sau de a face demonstraţii de gimnastică şi a continua jocurile copilăriei”, se mai arată în comunicat.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

La finalul taberei, toţi participanţii au primit titlul de "Munţomani voluntari", pentru faptul că au

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

reuşit să-şi depăşească limitele şi să parcurgă cu succes toate probele acestei tabere, „titlu” consemnat şi pe o diplomă specială sau pe o frumoasă insignă. 

De menţionat că dintre cei 40 de participanţi, 12 au purtat cu mândrie şi eşarfa de cercetaş, ca membri ai Centrului Local „Naparis” al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”.

Imagine indisponibilă
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite