FOTO Americanii de la Universal Pictures, pe urmele lui Dracula, la Târgovişte: „Vampirii sunt chiar sexy”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
25 de jurnalişti din Statele Unite ale Americii, specializaţi în critica de film, dar şi o echipă de la Universal Pictures,au venit pe urmele lui Vlad Ţepeş, la Târgovişte
25 de jurnalişti din Statele Unite ale Americii, specializaţi în critica de film, dar şi o echipă de la Universal Pictures,au venit pe urmele lui Vlad Ţepeş, la Târgovişte

Mitul „Dracula” continuă să nască fantezii, iar străinii sunt tot mai atraşi de povestea din spatele voievodului Vlad Ţepeş, care a domnit la Târgovişte. O echipă de la Universal Pictures din Statele Unite, dar şi mai mulţi jurnalişti de specialitate au venit de la Târgovişte pentru a afla mai multe despre domnitorul Ţării Româneşti. Totul, în urma apariţiei filmului Dracula Untold.

25 de jurnalişti din Statele Unite ale Americii, specializaţi în critica de film, dar şi o echipă de la Universal Pictures, distribuitorul filmului “Dracula Untold”, în traducere “Dracula: Povestea nespusă”, au venit pe urmele lui Vlad Ţepeş.

Mai întâi au fost la Castelul Bran, iar ultima oprire a fost la Turnul Chindiei din Târgovişte. Străinii par să înţeleagă faptul că Vlad nu a fost tocmai un vampir, însă, chiar şi-aşa, povestea îi facinează.

dracula vlad tepes
“Am venit să explorăm ţinutul legendar în care a trăit Vlad Ţepeş, cunoscut ca Dracula. Suntem aici şi ca să discutăm despre recentul film realizat de Universal Pictures Movie, Dracula Untold. Sunt familiar cu povestea lui Vlad Ţepeş şi nu cred că oamenii cred că el a fost un vampir. Cred însă că era un conducător crud, care avea metode dure de a-şi speria oponenţii şi pe turci, în special. Repet, nu cred că era o creatura diabolică. Îmi place povestea lui Dracula, dar este ficţiune”, ne-a spus Aron.
dracula vlad tepes
“De la călătoria asta mă aştept să descopăr România, pentru că sunt pentru prima dată la voi, pntru că este diferit de SUA şi de California, de unde vin eu. Înainte să vin aici nu ştiam foarte multe despre Vlad Ţepeş. Ştiam de Dracula, bineînţeles, dar am văzut ruinele, castelul, elementele sale de tortură. În altă ordine de idei îmi plac vampirii, sunt destul de sexy. Şi SUA adoră vampirii”, ne-a spus Kelly, o altă jurnalistă de peste ocean.

Un film de Tom şi Jerry

dracula vlad tepes

Istoricii de specialitate critică toată această poveste însângerată a lui Vlad Ţepeş. Vasile Lupaşc, unul dintre românii care se luptă să demonstreze că Ţepeş nu a fost un vampir, spune despre Dracula Untold că este, mai degrabă, un film care seamnă a “Tom şi Jerry”.

     

“Mitul lui Dracula nu este atât de uşor de desfiinţat. Trebuie să înţelegem că nu ne putem lupta cu impactul unui film făcut de Hollywood, dar eu mă străduiesc să spun tuturor povestea unui creştin fanatic, nicidecum vampir. Ce este interesant, pentru că am studiat şi istoria vampirismului, aproape toate ţările şi culturile lumii au vampiri, dar noi nu avem. Şi suntem cunoscuţi pentru vampirism. Ei vin aici şi cu o preconcepţie, ştiu ce vor să audă. Nu cred că ne face absolut deloc bine o reclamă în care compromitem foarte mult adevărul istoric. Acest mit al vampirului e până la urmă, un punct de plecare bun. Filmul, ca orice film despre vampiri e ca un desen cu Tom şi Jerry. Ce poţi să spui despre un film care ia un erou creştin de nivel mondial, ale cărui tactici se studiază şi astăzi la West Point (n.r. Academia Militară West Point) şi îl fac vampir. Dacă te detaşezi, e un film bine făcut”, crede Vasile Lupaşc.

Vasile Lupaşc este cel care a adus, în premieră pentru România, un manuscris al unui călugăr de la Vatican, despre viaţa lui Vlad Ţepeş. El lucrează, în prezent, cu o casă de producţie de la Hollywood, la un documentar despre viaţa lui Vlad Ţepeş inspirat din romanul său istoric „Răstignit între cruci”.  

Este pasionat de istorie şi mai ales de personajul Vlad Ţepeş şi de miturile pe care le creează în lumea întreagă. 

Televizini de calibru internaţional, pe urmele lui “Dracula”

Apariţia jurnaliştilor străini nu este deloc întâmplătoare. Târgovişte este locul în care vlad Ţepeş a domnit cea mai mare perioadă din viaţa sa, dar şi locul celebrului “Atac de Noapte”, din 1462, în care Vlad Ţepeş şi nimiceşte armata otomană a lui Mehmed al II-lea. La Curtea Domnească au mai filmat şi echipe de la National Geographic şi Travel Channel.

dracula vlad tepes
“Legendarul domnitor Vlad Ţepeş continuă să atragă tot mai mulţi turişti în ţară. Jurnaliştii, în cea mai mare parte a lor din Statele Unite, au venit să afle mai multe despre Vlad. Nu putem decât să salutăm acest demers, pentru că este un ajutor pentru turismul dâmboviţean şi turismul românesc în general, pentru că aceste informaţii vor fi diseminate pe mai multe canale media, de Tv, radio şi presă scrisă. În felul acesta, oamenii pot afla mai multe despre aceste obiective minunate. Documentarele pe care le fac la noi în ţară vin în sprijinul filmul Dracula Untold. ”, ne-a spus Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească”.

Anul trecut, pes 140.000 de turişti din ţară şi străinătate au ales să viziteze Curtea Domnească de la Târgovişte, cu Turnul Chindiei.

Dracula Untold

Dracula: Povestea nespusă (titlu original: Dracula Untold) este un film american şi nord-irlandez de fantezie întunecată şi de acţiune, apărut în octombrie 2014  şi regizat de Gary Shore.

Rolurile principale au fost interpretate de actorii Luke Evans (rolul principal şi titular), Sarah Gadon şi Dominic Cooper (în roluri secundare). Spre deosebire de romanul din 1897 al romancierului irlandez Bram Stoker, filmul prezintă poveste reimaginată şi fictivă a lui Vlad Ţepeş şi transformarea acestuia în Contele Dracula. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite