FOTO 7 case distruse şi alte zeci în pericol, din cauza unei alunecări de teren în Glodeni. „O cameră a picat de tot. Bucătăria fuge şi ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecarea de teren de dislocat o bucătărie de restul casei. FOTO George Enache
Alunecarea de teren de dislocat o bucătărie de restul casei. FOTO George Enache

După situaţia critică din comuna Văleni Dâmboviţa, unde o alunecare de teren a distruse 14 case, trei familii fiind evacuate, acum, pământul instabil pune în pericol un sat întreg din comuna Glodeni.

Satul Guşoiu aproape că s-a rupt în două de aproximativ două săptămâni, de când pământul a luat-o la vale. 

Momentan, sunt 7 case afectate şi şi zeci sau chiar sute de case în pericol. Până acum a fost evacuată o familie, iar o alta a decis de bună voie să plece din locuinţă de teamă ca nu cumva să se dărâme casa peste ei.

"În 77 - 78 a alunecat prima dată. S-a rupt pământul cu totul. Aici era drept. Atunci s-a rupt doar o magazie. Şi acum e la fel de rău", spun bătrânii satului.

Imagine indisponibilă
alunecare teren glodeni

Alunecarea avansează atât pe drumul comunal, cât şi prin grădinile din spatele caselor, iar autorităţile nu au nicio soluţie.

"Pământul fuge mereu. O cameră o am picată de tot. Bucătăria fuge şi ea. S-a rupt exact la jumătatea curţii mele. Se aud pereţii cum se mişcă", spune un tânăr.

Alunecările de teren au afectat reţeaua de apă. Autorităţile nu au cum să intervină şi aşteaptă o echipă de specialişti pentru a vedea ce este de făcut.

alunecare teren glodeni

"Alunecarea este mare şi se extinde. Pământul fuge în trepte. Aluncările s-au produs în urmă cu două săptămâni, dar s-au accentuat pe zi ce trece şi ameninţă casele. Acum sunt şase case afectate, dintre care una este nelocuibilă. Sunt peste 1.000 de peraoane în această zonă. Urmează să vină o comisie de experţi şi să vedem ce soluţie ne vor da.", Adrian Bădăran viceprimarul comunei Glodeni.

Şi la Văleni este aşteptată o soluţie. Săptămâna trecută s-au deplasat în zona afectată de alunecări 40 de specialişti geologi şi angajaţi ISU pentru a vedea cum poate fi stabilizat pământul care a înghiţit deja 14 case.

alunecare teren glodeni
alunecare teren glodeni
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite