Filmul exploziilor de la Crevedia, cel mai grav caz după „Colectiv”. Neregulile care au distrus zeci de familii
0La aproape opt ani de la tragedia Colectiv, care a îndoliat România, o nouă nenorocire a lovit în plin. În 2015, în urma incendiului devastator care a mistuit clubul bucureștean „Colectiv”, în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity care-și lansa un nou album, au murit 65 de tineri, iar alții 146 au rămas mutilați pe viață.

Deși acum nu putem vorbi despre aceeași amploare a dezastrului, exploziile din localitatea dâmbovițeană Crevedia, de lângă București, au făcut mai multe victime în rândul forțelor care interveneau în zona sinistrului.
Explozia de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, situată pe DN 1 A, este, cu siguranță, cel mai grav eveniment după „Colectiv” în ceea ce privește numărul persoanelor rănite.
Bilanțul de la Crevedia arată, la momentul redactării articolului, astfel: doi morţi (soț și soție, bărbatul mort de infarct în momentul exploziei, iar femeia a doua zi la spital, din cauza arsurilor extrem de grave), 56 de arși, din care 43 sunt angajaţi MAI (39 de pompieri, doi poliţişti și doi jandarmi).
Filmul tragediei de la Crevedia
Explozia de la stația GPL din Crevedia s-a anunțat inițial sâmbătă seară, în jurul orei 19.00, cu șase răniți, apoi opt, din care o persoană decedată. Numărul răniților a crescut foarte mult odată cu producerea celei de-a doua explozii, care a surprins la fața locului numeroase forțe de ordine – pompieri, jandarmi și polițiști.
„Iniţial, era vorba de șase persoane care au fost afectate, persoane civile. A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (...) dar a fost panicată", a spus Raed Arafat într-o declarație făcută la fața locului.
A fost o adevărată desfășurare de forțe la fața locului, fiind activat planul roșu de intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale. Astfel, au fost angrenate numeroase forţe de intervenţie din Dâmboviţa, Ilfov, Prahova și București. A fost activat, de asemenea, planul alb în spitale, fiind chemați de acasă medicii pentru a trata arșii.

Pentru protecţia cetăţenilor a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ 800 metri faţă de locul intervenţiei şi au fost evacuaţi preventiv aproximativ 3.000 locuitori. Unii dintre ei au rămas fără casă și au fost nevoiți să doarmă pe câmp.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o celulă de criză, care a reunit şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pe lângă coordonarea intervenţiei, au fost operaţionalizate două linii TELVERDE, unde aparţinătorii victimelor exploziei din judeţul Dâmboviţa au putut afla informaţii despre starea celor afectaţi.
De asemenea, a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi.
În ceea ce priveşte incendiul, acesta a fost localizat pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică. Pompierii încă se află la faţa locului pentru asigurarea zonei.
Ancheta specialiştilor va începe imediat după ce pompierii vor stinge toate focarele, iar pericolele vor fi îndepărate complet. Printre cei care care vor ajuta ancheta sunt experţii Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX). Prezenţa specialiştilor INSEMEX de la Petroşani a fost solicitată de Inspecţia Muncii.
Mai multe mașini și case au ars
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat că opt case au ars şi alte 11 au fost afectate de exploziile de la Crevedia.

„Din datele pe care le avem la acest moment, au ars opt case, iar alte 11 sunt afectate. De asemenea, tuturor familiilor evacuate le vom pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă. Totodată, de la prima oră, au ajuns la Crevedia alimente şi alte ajutoare pentru cei care au fost afectaţi de incendiul de aseară", se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a preşedintelui Consiliului Județean Dâmboviţa.
Autoritățile au anunțat că tuturor familiilor evacuate le vor fi pune la dispoziție locuri de cazare în zonă, iar familiile afectate vor primi alimente și alte ajutoare.
Verificări la toate stațiile GPL din țară
Raed Arafat, şeful DSU, a anunţat că pompierii vor verifica staţiile GPL din toată ţara. Controale s-au făcut şi până acum, dar la Crevedia nu se ştia că staţia funcţiona, a explicat Arafat.
„Pompierii vor face aceste controale, dar se fac de obicei acolo unde funcţionează. Aici (n.red. la Crevedia) nu se ştie că funcţiona, dar aşteptăm detaliile anchetei. În mod normal, pericolul este terminat, incendiul este terminat, a fost pericolul de explozie, de aceea populaţia a fost evacuată”, a declarat Raed Arafat.

Autorităţile au anunţat că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a preluat dosarul Crevedia. În cauză se efectuează cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Ministrul Economiei trimite corpul de control la Crevedia
„Am dispus corpului de control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să verifice la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ISCIR dacă au existat instalații autorizate de distribuție GPL la locul exploziei din Crevedia sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activități neautorizate”, a scris Ștefan Radu Oprea pe Facebook.
De asemenea, vor fi verficate toate acțiunile de control efectuate de către ISCIR la nivel național cu privire la autorizarea instalațiilor GPL.

Cine este patronul depozitului GPL de la Crevedia
Firma de GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, unde s-au produs exploziile puternice, aparține fiului primarului PSD din Caracal. Acționarii firmei Flagas SRL sunt Ionuț Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuț Stinga (49%), potrivit Termene.ro.
Ionuț Daniel Doldurea este fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea. Cifra de afaceri a firmei Flagas SRL pe 2022 a fost de 595 de milioane de lei, iar profitul pe 2022 s-a cifrat la 32 de milioane de lei. Ionuț Daniel Doldurea este și administrator al firmei.

Primarul din Crevedia a declarat sâmbătă că firma funcționa chiar și după ce avizul îi fusese retras.
Punctul de lucru, închis și toate autorizațiile de funcționare, retrase
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informase încă din iulie 2020 mai multe instituții ale statului român în legătură cu neregulile constatate la Stația GPL din Crevedia.
General-maior Benone-Gabriel Duduc, adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență, a declarat că încă din iulie 2020, în urma unui control făcut la stația GPL din Crevedia, pompierii au informat Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Dâmbovița și Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița că unitatea nu respectă măsurile de siguranță și că i-a suspendat autorizația de securitate la incendii.
În urma controlului la stația care funcționa din octombrie 2011, pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate și că nu erau respectate distanțele legale față de locuințe și față de liniile de electricitate.
Potrivit general-maiorului, ISU a constatat, la vremea respectivă, că autorizația își pierde valabilitatea ca urmare a neregulilor, iar firma utiliza o pompă neomologată pentru transvazarea GPL-ului dintr-o cisternă în alta, motiv pentru care o amendează, în 30 iulie 2020, cu 10.000 de lei. Sursa citată mai spune că, în 30 septembrie 2020, societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia.