IGSU informase încă din 2020 mai multe instituții despre neregulile de la Crevedia. Stația, închisă din toamna acelui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informase încă din iulie 2020 mai multe instituții ale statului român în legătură cu neregulile constatate la Stația GPL din Crevedia, unde sâmbătă seară s-au produs două incendii puternice soldate cu doi morți și 56 de răniți.

Explozii devastatoare la Crevedia FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Explozii devastatoare la Crevedia FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

General-maior Benone-Gabriel Duduc, adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență, a declarat că încă din iulie 2020, în urma unui control făcut la stația GPL din Crevedia, pompierii au informat Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Dâmbovița și Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița că unitatea nu respectă măsurile de siguranță și că i-a suspendat autorizația de securitate la incendii.

În urma controlului la stația care funcționa din octombrie 2011, pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate și că nu erau respectat distanțele legale față de locuințe și față de liniile de electricitate.

„Obiectivul de la Crevedia a fost autorizat în octombrie 2011 de către instituția noastră ca instalație pentru dfistribuția de GPL la autovehicule cu o capacitate de 4.000 de litri. În 30 iulie 2020, în urma unor sesizări, se face un control inopinat la acest obiectiv și se contată că nu se respectă măsurile de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu în 2011, și anume acea instalație monobloc a fost mutată pe amlasament și nu se mai respectau distanțele de siguranță”, a explicat Duduc.

Pompă neomologată și alte nereguli

Potrivit general-maiorului, ISU a constatat, la vremea respectivă, că autorizația își pierde valabilitatea ca urmare a neregulilor, iar firma utiliza o pompă neomologată pentru transvazarea GPL-ului dintr-o cisternă în alta, motiv pentru care o amendează, în 30 iulie 2020, cu 10.000 de lei.

„În data de 28 septembrie, se face un nou control inopinat și se constată că obiectivul funcționa în continuare și se aplică sancțiunea contravențională de 30.000 de lei și, de asemenea, se constată pe amplasament un rezervor neomologat în care se transvaza GPL și se mai aplică o sancțiune de 10.000 de lei, deci în total 40.000 de lei”, explică responsabilul IGSU.

Punctul de lucru de la Crevedia, închis încă din 30 septembrie 2020

Sursa citată spune că, în 30 septembrie 2020, societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia.

Gen.-maior Duduc revine la controlul din iulie explicând că ISU notifică instituția Prefectului și Registrul Comerțului despre pierderea valabilității autorizației și închiderea societății, conform legii, dar și alte instituții ale statului: Instituția Prefectului Dâmbovița, Primăria Crevedia, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Dâmbovița și Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița.

„În 30 septembrie 2020 se notifică Oficiul Registrului Comerțului, care în 12 octombrie ia act de decizia Adunării Acționarilor, iar în 13 octombrie, Registrul Comerțului infomrează ISU Dâmbovița că punctul de lucru a fost închis și anexează hotărârea AGA și certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului”, a mai spus Duduc.

Potrivit ultimelor date furnizate de șeful DSU, Raed Arafat, până în prezent, în exploziile de la Crevedia au murit două persoane, soț și soție, iar alte 56 au fost rănite. Până acum, cinci pacienți cu arsuri grave au fost transferați la spitale din Viena (unul), GRaz (doi) și Berlin (doi), după ce alți doi pacienti, un civil și un militar, au fost deja transportați în cursul nopții de sâmbătă spre duminică la Milano și Bruxelles.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite