Fără frică de Dumnezeu! Clopotul unei biserici din Pătroaia Vale a fost furat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta cântărea peste 600 de kilograme şi data din anul 1715, de pe vremea Cantacuzinilor. Preotul paroh spune că blestemul divinităţii se va pogorâ peste familiile hoţilor, mai ales că acum, credincioşii nu mai pot fi chemaţi la rugăciune.

Ne-au furat clopotul de la biserică, să-i pedepsească Dumnezeu! Aşa strigă în gura mare sătenii din localitatea dâmboviţeană Pătroaia Vale după ce preotul satului s-a trezit că nu mai are cum să anunţe începutul slujbei de duminică dimineaţa. Hoţii au furat un clopot greu de 600 de kilograme dar şi limba de la alt clopot din sat, aşa că localitatea a rămas fără sunetul divin.

Era vechi de aproape 300 de ani

Biserica din satul Pătroia Vale este ctitoria lui Pană Cantacuzino din anul 1715 şi de atunci datează şi cele două clopote. Săptămâna trecută, mai multe persoane au reuşit să fure unul dintre clopote dar şi limba celuilat astfel că acum oamenii nu vor mai ştii când sunt chemaţi la Biserică. Preotul spune că acest gest este mai grav decât o crimă şi cei care l-au săvărşit vor fi aspru pedepsiţi de Dumnezeu. “Din păcate cei care au făcut asta nu se gândesc la consecinţele care vor fi pentru familiile lor pentru că o asemenea faptă se pedepseşte de Dumenezeu până la al nouălea neam şi spune la Sfânta Scriptură că cei care vor suferi mai mult vor fii copiii lor”, a declarat pentru Adevărul de Seară, preotul paroh Victor Neguţ.

“A fost o acţiune premeditată”


Preotul satului crede că hoţii au avut complici care le-au explicat cum poate fi dat jos clopotul. “Ni s-a făcut o pagubă foarte mare. A fost o acţiune premeditată. Probabil că li s-a vândut şi un pont de aici şi au venit pregătiţi pentru că au avut chei speciale. Era foarte valoros pentru că era făcut dintr-un aliaj foarte bun, din aramă, bronz şi argint şi avea o rezonanţă foarte bună. Noi sperăm să îl găsim că altfel va ajunge la topit. Se pot face cazane pentru ţuică din el şi multe altele. Era foarte bine prins şi foarte greu, deci hoţii au venit pregătiţi de lovitură”, mai spune preotul.

“La puşcărie cu hoţii”

Sătenii nu îşi pot da seama ce a fost în mintea hoţilor de au dat iama în curtea lui Dumnezeu şi au furat clopotul. Chiar dacă era greu de peste 600 de kilograme hoţii au reuşit să se facă nevazuţi. “Se fură multe în satul ăsta dar şi clopotul? N se poate aşa ceva. Nici nu mai are lumea rost să se ducă la Biserică. Nu mai ştie nimeni de sărbători acum. Puşcăria merită cei care au făcut asta. A făcut şi preotul slujbe ca să aducă clopotul înapoi, dar degeaba”, ne-a spus Ionescu Maria.



Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite