Fabrica de armament din Dragomireşti: un contract de 20 de milioane de euro, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între timp, conducerea fabricii a dat comandă de un aparat nou, în Suedia, care costă 13.000 de lei, dar care va ajunge abia în 60 de zile
Între timp, conducerea fabricii a dat comandă de un aparat nou, în Suedia, care costă 13.000 de lei, dar care va ajunge abia în 60 de zile

Fabrica de Armament din Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa, este la un pas de a pierde un contract de 20 de milioane de euro, după ce o piesă importantă s-a defectat zilele trecute, iar producţia de muniţie nu mai poate continua. Este vorba de un schimbător de căldură. Un aparat similiar are şi SC Termica Aparatul, iar consilierii locali din Târgovişte nu s-au mişcat destul de repede pentru a ajuta o unitate care aduce bani la bugetul judeţului.

Schimbătorul de căldura care funcţiona în frabrică s-a defectat de trei zile, iar contractatul cu americanii pentru producerea de proiectile este în pericol de a fi pierdut. Tot de trei zile, 174 de muncitori stau degeaba. Joi, directorul fabricii de armamanet a cerut ajutorul Consiliului Local Târgovişte, care deţine, prin societatea Termica, un astfel de aparat, iar consilierii şi-au dat acordul de principiu, ca aparatul să fie închiriat, mai ales că Termica nu mai funcţionează din martie şi a disponibilizat şi toţi angajaţii. CLM şi-a dat acordul, însă a vrut neapărat ca obiectul să fie supus licitaţiei, pierzându-se astfel, cel puţin 20 de zile.

“Nu s-a rezolvat nimic cu Consiliul Local. Consilierii şi-au dat acordul, însă au vrut cu livitaţie. Se putea negocia direct cu mine şi puteam lua astăzi aparatul. Aşa, durează 20 de zile. Am încercat acum la autorităţile din Braşov, o să vină astăzi un schimbător de căldură de acolo, dacă noi nu suntem în stare să rezolvăm o chestie. Se crea un blocaj în masă, pentru că fără noi nu se putea duce până la capăt produsul finit. E vorba de un lanţ. Toate contractele din ţară ar fi avut probleme. Suntem 4 unităţi implicate în programul ăsta. Se crea blocaj din cauza noastră”, a declarat pentru “Adevărul”, Dumitru Popa, directorul fabricii de armamament din Dragomireşti.  

Schimbătorul de căldură, M 10 cu 52 de plăci, este esenţial în producerea de muniţie, care ajută ca substanţele periculoase să nu se amestece între ele. Aparatul se afla în proprietatea Termica, nefolosit şi vechi de 16 ani, iar valoarea sa, la momentul acesta este “zero”.

Între timp, conducerea fabricii a dat comandă de un aparat nou, în Suedia, care costă 13.000 de lei, dar care va ajunge abia în 60 de zile.

 “Noi practic închiriem un utilaj pe care municipiul nu îl foloseşte în acest moment şi salvăm o societate, locurile de muncă şi contractele. Pe această închiriere evident că vom lua şi nişte bani, care se fac venit la bugetul municipiului Târgovişte”, a explicat primarul Boriga, ieri, în şedinţa de Consiliu Local, numai că nu s-a ajuns până acolo, directorul fiind nevoit să caute ajutor în judeţul vecin.

Societatea de la Dragomireşti deţine cele mai performante linii tehnologice din estul Europei.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite