Explozie de raportări de infecţii nosocomiale la Spitalul Judeţean Târgovişte, în urma incendiului din Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raportări către Direcţia de Sănătate Pulică Dâmboviţa a făcut numai Spitalul Judeţean din Târgovişte, asta deşi funcţionează spitale şi în toate celelalte oraşe din judeţ
Raportări către Direcţia de Sănătate Pulică Dâmboviţa a făcut numai Spitalul Judeţean din Târgovişte, asta deşi funcţionează spitale şi în toate celelalte oraşe din judeţ

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte te internezi cu o boală şi pleci cu cât poţi să duci. De la începutul anului au fost raportate 150 de infecţii mosocomiale. Cifra nu cuprinde şi infecţiile din celelalte spitale din judeţul Dâmboviţa (Pucioasa, Moreni, Găeşti, Titu).

Potrivit medicilor este vorba de suprainfecţii digestive, suprainfecţii ale tractului urinar şi suprainfecţii pulmonare şi din sfera genitală.

În străinătate, recunoaşterea şi raportarea infecţiilor nosocomiale sunt premiate, pe când în România ani la rând, dacă spitalele raportau, erau sancţionate. Ceea ce făcea ca de cele mai multe ori, cazurile să fie “ascunse bine”.  

Însă, după  cazul de la Colectiv, când au fost scoase la iveală situaţii în care pacienţii internaţi în spitalele din Bucureşti au decedat în urma infecţiilor intraspitaliceşti, unităţile medicale sunt obligate să facă aceste raportări cu mai mare simţ de răspundere. 

infectii nosocomiale

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte recunoaşte că de la începutul anului, 150 de pacienţi aflaţi în secţia de terapie intensivă şi secţiile chirurgicale au suferit suprainfecţii digestive, suprainfecţii  în sfera genitală şi urinară. 

"Pacienţii au fost trataţi cu medicamentaţie adecvată, însă este foarte greu ca pacienţii care se prezintă la spital să fie sterilizaţi şi izolaţi total", a spus dr. Elena Firoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Celelalte spitale nu au avut nimic de raportat

Raportări către Direcţia de Sănătate Pulică Dâmboviţa a făcut numai Spitalul Judeţean din Târgovişte, asta deşi funcţionează  spitale şi  în toate celelalte oraşe din judeţ. E greu de crezut că într-un an de zile nici măcar un pacient să nu fi suferit de pe urma infecţiilor nosocomiale. Prin urmare ori le-au ascuns sub preş, ori au fost ocolite de ghinion.

infectii nosocomiale

De asemena, spun medicii, Ministerul Sănătăţii ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru igienizare şi sterilizare, în condiţiile în care şi în prezent în Spitalul Judeţean ajung persoane cu păduchi şi de la care pot lua şi ceilalţi pacienţi. Nu există toaletă la ficare salon, iar oamenii nu prea ştiu să folosească săpunul şi apa.

Infecţia nosocomială reprezintă orice boală infecţioasă demonstrată clinic şi microbian şi pentru care există dovada epidemiologică a contactării în timpul spitalizării sau a actului medical efectuat. 

Pe de altă parta, Casa spune că nu i s-a cerut ajutorul.

   

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite