Europa ne dă fonduri nerambursabile pentru împăduriri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 1 - 30 septembrie, Oficiul Judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit primeşte zilnic, între orele 9.00 - 14.00, cererile dâmboviţenilor interesaţi să împădurească terenurile degradate pe care le au în proprietate.

Fondurile sunt suportate de Guvernul României - 20% şi de către Uniunea Europeană - 80%. Implementarea Măsurii 221 - „Prima împădurire a terenurilor agricole” - are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. Măsura este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii.

Solicitanţii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol.

Prin această Măsură se pot acorda 3 tipuri de plăţi: o primă pentru LUCRĂRILE DE ÎNFIINŢARE, o primă anuală pentru LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE a plantaţiei pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere şi o primă compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru PIERDEREA DE VENIT CA URMARE A ÎMPĂDURIRII, pe o perioadă de 15 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei.

Pentru ca un fermier să îşi poate realiza o astfel de plantaţie forestieră, trebuie să deţină parcele agricole cu o suprafaţă mai mare de 0,5 hectare (5.000 mp). Apoi, fermierul va întocmi, împreună cu persoanele autorizate în acest sens, un proiect de împădurire.

Măsura 221 nu se oferă sprijin financiar pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere de pomi de Crăciun şi pentru producerea de energie regenerabilă.

Fondurile nerambursabile disponibile pentru finanţarea primei împăduriri a terenurilor agricole vor fi de 50.000.000 de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite