De la apa cu bacteria Clostridium, la apa pură din Bucegi. Cum a fost rezolvată problema localnicilor din Pucioasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
apa pucioasa

Problema alimentării cu apă a zeci de mii de localnici din Pucioasa şi comunele adiacente pare să se fi rezolvat. Primăria Pucioasa a reuşit să finalizeze un proiect care aduce apă direct din Munţii Bucegi pe traseul Bolboci - 7 Izvoare - Răteiu.

Primarul oraşului, Constantin Ana, a anunţat recent că lucrările la noua aducţiune de apă au fost finalizate, ceea ce ar face uitată problema bacteriei Clostridium, care a „chinuit” autorităţile şi locuitorii din zonă timp de 4 ani.

O astfel de bacterie a fost descoperită în 2016 în barajul de la Pucioasa, principala sursă de apă a oraşului Pucioasa, dar şi a altor patru comune: Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Doiceşti şi Brăneşti. În total, zeci de mii de abonaţi.

Totul a ieşit la iveală în urma unei analize de rutină a apei de consum din Barajul Pucioasa, care alimentează cu apă oraşul Pucioasa şi comunele Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Doiceşti şi Brăneşti.

„Suntem în faza în care facem probe de presiune şi lucrăm la finalizarea tuturor documentelor necesare la terminarea lucrărilor. Am convenit cu reprezentanţii Companiei de Apă să înceapă toate demersurile pentru autorizarea acestei surse de apă. S-a lucrat într-un ritm foarte intens, foarte profesionist şi, deşi termenul era de 7-8 luni, într-o lună s-a reuşit finalizarea acestei investiţii”, a declarat primarul oraşului Pucioasa, Constantin Ana.

Proeictul a fost realizat de Primăria Pucioasa în asociere cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi are o valoare de 1.436.177 lei.

Termenul de executare a contractului este de: 8 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, însă promisiunea constructorului este ca până la Crăciun să fie făcută recepţia investiţiei.

Pentru a-i convinge pe cetăţeni că de data aceasta calitatea apei este una foarte bună, edilul are de gând să organizeze deplasări cu cetăţenii în zona în care izvorăşte apa, pentru ca oamenii să vadă cu ochii lor unde este sursa aducţiunii.

De unde provenea mizeria

Barajul Pucioasa, sursa de apă a celor cinci localităţi, este umplut cu apă din Râul Ialomiţa, cândva apa sacră a dacilor, acum o adevărată hazna, în care toată lumea aruncă la întâmplare gunoaie, animale moarte şi alte resturi.

     

Bacteria “Clostridium perfringens”, odată pătrunsă în organism, poate provoca daune severe.  

Clostridium perfringens şi toxinele sale sunt găsite peste tot în mediul înconjurător. Intoxicaţiile alimentare cu Clostridium perfringens sunt destul de comune şi adesea confundate cu gripa de 24 de ore.

Clostridium perfringens produce o multitudine de exotoxine şi invazine şi cauzează infecţii ale rănilor. Hemolizinele clostridiale şi enzimele extracelulare precum proteazele, lipazele, colagenaza şi hialuronidaza contribuie la procesul invaziv. Clostridium perfringens produce şi o enterotoxină şi este o cauză importantă a intoxicaţiei alimentare. De obicei, această bacterie se întâlneste în alimente impropriu sterilizate în care au germinat endospori.

 

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite