Dâmboviţa: Situaţie inacceptabilă pentru un judeţ în care bântuie urşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La nivelul judeţului Dmboviţa nu există un plan de bătaie pe termen scurt, în astfel de situaţii, deşi, zona de împânzită de animale sălbatice
La nivelul judeţului Dmboviţa nu există un plan de bătaie pe termen scurt, în astfel de situaţii, deşi, zona de împânzită de animale sălbatice

Pentru un judeţ în care numărul urşilor este cu mult depăşit, dacă ne referim la suprafaţa alocată, autorităţile stau extrem de prost la timpul de intervenţie în cazul în care ursul ara ataca persoane sau chiar se prinde în gard, după cum s-a întâmplat în ultimele luni.

Şi asta pentru că în Dâmboviţa există un singur veterinar instruit pentru astfel de situaţii, dar şi singurul dotat cu o armă specială de tranchilizare. 

De multe ori, cum s-a întâmplat şi ieri, când un urs de peste 200 de kilograme s-a prins într-un gard aflat la distanţă extrem de mică de Şcoala Generală din Bezdead, autorităţile nu pot interveni până ce la faţa locului nu ajunge medicul respectiv pentru a tranchiliza animalul. În cazul de ieri, autorităţile au avut nevoie de aproape 8 ore pentru a tranchiliza animalul şi pentru a-l duce departe de casele oamenilor.

"Medicul era la o conferinţă în Bucureşti şi l-am scos din conferinţă şi l-am adus aici. E singurul medic în Dâmboviţa cu armă adaptabilă pentru aşa ceva. La o persoană rănită interveneam altfel. Astea sunt procedurile pentru o specie protejată", ne-a spus Cristian Stan, directorul AJVPS Dâmboviţa.

urs bezdead

"Eram la Bucureşti, la un simpozion, dar am cerut permisiunea şi am plecat. Ne organizăm şi noi cum reuşim. În locul meu putea să vină altcineva, numai că am înţeles că nu dispune de arma necesară şi trebuie o autorizaţie specială. Teoretic, dacă trec mai mult de 24 de ore există riscul ca ursul să îşi mutileze laba şi pe urmă să creeze alte probleme", a declarat medicul veterinar Cozmin Mateescu.

Animalul a rămas prins într-un gard foarte aproape de şcoala în care, la acea oră, erau zeci de elevi. Pădurarii au spus că animalul depăşeşte 200 de kilograme. Din acest motiv, conducerea şcolii a sporit măsurile de securitate în incinta unităţii de învăţământ, ajutaţi chiar şi de autorităţile locale şi jandarmi. 

  

VIDEO O namilă de urs, de peste 200 de kilograme, a dat târcoale unei şcoli din Bezdead

urs bezdead

La nivelul judeţului Dmboviţa nu există un plan de bătaie pe termen scurt, în astfel de situaţii, deşi, zona de împânzită de animale sălbatice. 

Pe surse, autorităţile din Dâmboviţa nu dispun de tranchilizant pentru urs şi de fiecare dată când vorbim de un urs de alie mare se aşteaptă dozele de la Bucureşti. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite