Curtea Domnească din Târgovişte va fi restaurată şi conservată din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblul Monumental Curtea Domnească din Târgovişte face, din nou obiectul unui proiect de reabilitare şi conservare finanţat din fonduri europene.

Vorbim de Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Prioritatea de investiţii 5.1 –  Conservarea, protejarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. 

Contractul a fost câştigat de o firmă italiană şi are o valoare totală de 13.347.074,56 lei.

Prin implementarea acestui proiect, se urmăreşte valorificarea durabilă a Ansamblului Monumental Curtea Domnească prin conservarea şi protejarea obiectivelor istorice: ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” şi Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului. 

Printre obiective se numără realizarea unui spaţiu pentru evenimente şi piese de teatru, de audio ghiduri pentru turiştii străini, dar şi a unui centru pentru practică arheologică destinat studenţilor şi a unui cadru medieval potrivit pentru filme. În plus, se au în vedere facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv un elevator cu şenile şi panouri de informare cu text scris în alfabetul Braille.

Nu în ultimul rând, se doreşte concretizarea parteneriatului pentru „Circuitul turistic al capitalelor”, urmând ca acesta să fie promovat de agenţiile de turism implicate.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este un act de normalitate faţă de capitala judeţului, faţă de importanţa culturală a municipiului Târgovişte. Faptul că reuşim astăzi, după aproape un an, să semnăm contractul de lucrări pentru refacerea curţii domneşti este o realizare pentru toată lumea. Sper să ne apucăm foarte repede de ceea ce înseamnă lucrările respective, pentru că va trebui să lucrăm contra cronometru. Târgovişte a fost capitală timp de peste 300 de ani. De aici a plecat visul de unire a celor trei ţări româneşti. Aici au avut reşedinţa domnitori importanţi în istoria românească. Din partea mea şi a vicepreşedinţilor Luciana Cristea şi Alin Manole aveţi tot sprijinul şi aşteptăm să ne chemaţi când începeţi lucrările”, a precizat, într-un comunicat de presă,  preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite