Cum putem scăpa de tartru acasă cu ajutorul unor ingrediente banale: peroxid de hidrogen şi bicarbonat de sodiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O dantură frumoasă este un semn de sănătate. Pe lângă faptul că igiena orală poate preveni mai multe boli, aspectul îngrijit al dinţilor ne dă încredere în noi. Dieta modernă, din păcate, acutizează problemele dentare, inclusiv acumularea de tartru.

Pentru cei care fug de dentist sau au bugetul limitat, există câteva ingrediente care, folosite împreună, sunt foarte eficiente pentru a preveni şi a îndepărta tartrul, potrivit santeplusmag.com.

Ingrediente: scobitori, sare, un pahar de apă caldă, peroxid de hidrogen, periuţă de dinţi, apă de gură antiseptică, o lingură de bicarbonat de sodiu.

Mod de utilizare:
 

Pentru a pregăti amestecul trebuie urmaţi următorii paşi:  

- Se amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de lingură de sare. Clătiţi periuţa de dinţi cu apă fierbinte şi o introduceţi în amestec. Periaţi dinţii cu atenţie timp de 5 minute, nu prea dur, apoi clătiţi.

- Se amestecă un pahar de peroxid de hidrogen cu un pahar de apă caldă. Faceţi gargară pentru un minut, scuipaţi şi clătiţi cu apă rece.

- Scobitoarea este folosită pentru a elimina tartrul acumulat.  

- La final folosiţi apa de gură antiseptică.

Peroxidul de hidrogen este un dezinfectant foarte eficient. Este folosit de dentişti pentru a albi dinţii şi pentru a preveni acumularea de tartru. Această soluţie va elimina, de asemenea, bacteriile care se acumulează în gură.

Regulile elementare de igienă precum periatul dinţilor după mese, utilizarea apei de gură, a aţei dentare, ar trebui urmate cu sfinţenie. 

Există, bineînţeles, şi o procedură profesională pentru îndepărtatea tartrului acumulat pe dinţi. Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea şi îndepărtarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansă metalică ce vibrează, iar vibraţiile produse duc la dezintegrarea tartrului. Manopera este nedureroasă, dar sensibilitatea dinţilor este diferită aşa că uneori poate fi neplăcut.  

Ca prevenţie, este bine să consumăm fructe şi legume tari, precum mărul sau morcovul, care vor înlătura particulele de mâncare care s-au adunat pe dinţi. De asemenea, fructele acre care conţin acid, precum lămâia sau grapefruitul, te vor ajuta să previi placa şi tartrul în mod natural, pentru că interacţionează cu bacteria şi o ucid.  

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite