Cum mor oamenii cu zile în Padina-Peştera, staţiunea fără Ambulanţă. Medicii ajung la pacienţi abia într-o oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelierii din zona Padina-Peştera au solicitat în nenumărate rânduri înfiinţarea în zonă a unei staţii de Ambulanţă deservită de personal calificat. În caz de acută necesitate, se pierde timp preţios până ce soseşte salvarea de la Pucioasa sau Sinaia.

Săptămâna trecută au avut loc două evenimente tragice, iar ambulanţa a ajuns extrem de târziu. Un bucureştean de 66 de ani a căzut de la etajul 3 al unui hotel de pe Platoul Padina-Peştera din Munţii Bucegi. De asemenea, un alt bărbat de 61 de ani a decedat în urma unui infarct miocardic. Turistul se afla cu soţia în zona Padina-Peştera, când, dintr-o dată, i s-a făcut rău şi a căzut secerat la pământ.

În ambele cazuri, ambulanţa a făcut mai bine de o oră până la pacienţi.

„Zona acea extrem de frumoasă şi de atrăgătoare pentru turişti ar avea nevoie ca de aer de un Serviciu de Ambulnaţă. Este mai mult decât benefic”, a declarat primarul comunei Moroeni, Laurenţiu Moraru.

„Zona acea extrem de frumoasă şi de atrăgătoare pentru turişti ar avea nevoie ca de aer de un Serviciu de Ambulnaţă. Este mai mult decât benefic”, a declarat primarul comunei Moroeni, Laurenţiu Moraru.

Imagine indisponibilă

Edilul i-a făcut această propunere şi secretarului de stat Raed Arafat, într-o întâlnire care a avut loc la începutul anului, în Sinaia. Acesta a spus că în perioada următoare are în vedere deschiderea unor astfel de puncte şi va lua în considerare şi solicitarea pentru zona montană dâmboviţeană.

La fel de urgent este şi înfiinţarea unui punct ISU. Şeful ISU Dâmboviţa, col. Mihăiţă Păun, a precizat că deocamdată autorităţile se lovesc de lipsa spaţiului în care şi-ar putea desfăşura activitatea un astfel de serviciu de urgenţă.

În momentul de faţă, pentru o urgenţă în munte, ambulanţa trebuie să parcurgă peste 50 de km, adică de la Fieni până la Peştera. 

Parlamentarii de Dâmboviţa i-au cerut, anul trecut, ministrului Turismului, înfiinţarea unui Centru multifuncţional pentru servicii de urgenţă şi jandarmerie montană în zona Peştera, comuna Moroeni.

La nivelul Consiliului Judeţean Dâmboviţa chiar a fost elaborată deja documentaţia tehnico-economică aferentă acestui obiectiv, aceasta aflându-se acum în faza DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii - n.r.) , iar valoarea investiţiei este estimată la aproape 9 milioane de lei, cu tot cu TVA.

În luna martie, Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre prin care zona Padina-Peştera, din judeţul Dâmboviţa, era atestată ca staţiune turistică de interes naţional.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite