Comuna verde. Peste 70% din consumul de energie din satul din care a domnit Brâncoveanu, asigurat de la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Potlogi, din Dâmboviţa, poate concura lejer la titlul de cea mai verde comună din ţară. Administraţia locală a înfiinţat un parc de nouri fotovoltaice care acoperă peste 70% din consumul localităţii în instituţiile publice.

Comuna Potlogi este, astfel, prima comună din judeţul Dâmboviţa care va fi luminată cu ajutorul energiei verzi, provenind de la Soare.

Investiţia se ridică la 240.000 de lei, sumă asigurată de la bugetul local. 

Peste 70% din consumul de energie electrică al iluminatului public din comuna Potlogi va fi asigurat de către panouri fotovoltaice. 

„Energia electrica produsa de către panourile solare intră direct în sistemul naţional de electricitate, valoarea energiei furnizate de către panouri se scade din costul total al facturii iluminatului public.  Iluminatul public va funcţiona la fel ca până acum dar costul total al facturii va fi mai mic. Consumatorii casnici nu se pot racorda la sistemul de panouri solare”, a precizat primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina.

Parcul fotovoltaic va cuprinde 155 de panouri solare cu o putere de 48 kilowati/oră. Energia produsă de panourile solare va fi injectată în reţeaua publică, iar producţia va asigura iluminatului public, dar şi al Primăriei, al şcolilor şi muzeelor de pe raza localităţii.

Imagine indisponibilă

Dacă panourile vor produse mai puţin decât este necesar, administraţia locală plăteşte diferenţa, iar în situaţia în care sistemul va depăşi consumul, Primăria nu mai plăteşte nimic. Ba va primi bani de la furnizorul de energie electrică.  

Sistemul de panouri fotovoltaice este amplasat pe un teren al Primăriei, iar dacă se va dovedi eficient, va fi extins.

Deocamdată, consumatorii casnici nu se pot racorda la sistemul de panouri solare.

Potlogi a fost şi prima comună din judeţul Dâmboviţa care a implementat un sistem de internet wireless pe toată suprafaţa localităţii, dar şi cu acoperire totală în ceea ce priveşte sistemele de alimentare cu apă şi gaze.

De asemenea, în comuna Potlogi va fi dat în folosinţă în această iarnă un bloc de locuinţe pentru tineri destinat închirierii, obiectiv finanţat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), în valoare de 2.765.140 lei. Acesta cuprinde 12 apartamente racordate la utilităţi (gaze, apă, canal, panouri solare pentru apa caldă) şi 21 apartamente cu utilităţi: apă şi canalizare cu staţie de tratare a apelor menajere.

Cel mai important obiectiv din Potlogi este Palatul Brâncovenesc, realizat de domnitorul Constintin Brâncoveanu şi care a fost reabilitat recent. 

Imagine indisponibilă

Vă mai recomandăm şi:

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi găzduieşte expoziţia „Mir şi Borangic- Omagiu Brâncovenilor”

Tur virtual al unora dintre cele mai importante muzee din Dâmboviţa

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite