Clădirea fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște, unde au fost executați soții Ceaușescu, se închide

0
Publicat:

Începând de miercuri, 1 noiembrie 2023, clădirea fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște, unde se află și expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei”, se închide pentru începerea lucrărilor de restaurare a imobilului și reamenajare a expoziției muzeale.

Fosta Școală de Cavalerie de la Târgoviște SURSA CJD
Fosta Școală de Cavalerie de la Târgoviște SURSA CJD

Lucrările vor fi realizate în cadrul unui proiect realizat de Consiliul Județean Dâmbovița, în valoare totală de aproape 22 de milioane lei, al cărui contract de finanțare a fost semnat în data de 24 iunie 2021.

Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Programului RO CULTURA - APEL 1 - Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2020. Din valoarea totală a proiectului, suma de 7.456.746,02 lei (inclusiv TVA) este contribuția financiară nerambursabilă din partea SEE, 1.864.186,51 lei (inclusiv TVA) este contribuția aferentă cheltuielilor eligibile proprii din partea UAT Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița, iar suma de 12.469.997,14 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea contribuției proprii a UAT Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița - cheltuieli neeligibile”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmbovița.

Pe lângă deosebita valoare intrinsecă a monumentului de patrimoniu, fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște are și un important potențial turistic, iar aceasta este una dintre resursele de bază pentru viitorul dezvoltării economice a județului Dâmbovița.

Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște, printr-o abordare integrată și într-o manieră inovativă, constituie obiectivul general al proiectului. Lucrările de intervenție se vor realiza păstrând unicitatea și semnificația istorică a ansamblului. Pentru asigurarea accesibilității generale este prevăzută montarea unui lift panoramic ce va avea acces de la nivelul curții până la fiecare nivel destinat publicului. În corpul central, la etaj, se vor amenaja spații de expoziție, iar în extremitățile clădirii - birouri administrative, spații muzeale, dar și spații aferente activității de cercetare”, se mai arată în document.

În zona de sud a imobilului vor fi construite o parcare publică, cu acces din Bulevardul Regele Ferdinand, și o alveolă pentru parcarea a două autobuze. Pe lângă reamenajarea spațiilor verzi, în curte va fi amplasată o fântână arteziană. Actuala împrejmuire va fi refăcută cu menținerea structurii betonate a gardului.

Activitățile culturale organizate vor continua în celelalte muzee din componența Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite