Școala de Cavalerie de la Târgoviște prinde viață, din nou. Acolo a studiat, printre alții, mareșalul Ion Antonescu

0
Publicat:

Fosta Şcoală de Cavalerie de la Târgovişte, unde au studiat ași ai echitației și lideri din istoria românilor precum controversatul mareşal Ion Antonescu, va fi reabilitată. În această unitate au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.

Școala de Cavalerie, Târgoviște, Bd-ul Carol I. FOTO Facebook/ Târgoviștea Veche
Școala de Cavalerie, Târgoviște, Bd-ul Carol I. FOTO Facebook/ Târgoviștea Veche

Autoritățile județene din Dâmbovița au obținut toate avizele, iar în scurt timp va fi lansată în sistemul electronic de achiziții publice licitația pentru atribuirea contractului de execuție al proiectului.

Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de euro - fonduri europene, iar lucrările vor dura 35 de luni. După ce va fi finalizat proiectul, în fosta Școală de Cavalerie de la Târgoviște vor putea fi organizate evenimente culturale naționale și internaționale. În cadrul proiectului se va realiza și un film de animație cu tema „Cavaleria română în istorie”.

„Școala de Cavalerie este un proiect foarte important. Cred că avem nevoie să finalizăm cât mai repede aceste proceduri, sperăm ca până la sfârșitul anului să începem execuția lucrărilor pentru restaurarea și conservarea Școlii de Cavalerie”, a spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

În clădire funcionează, la acest moment, și Muzeul Comunismului. Turiștii pot vedea camerele în care au fost judecați și în care au dormit soții Ceaușescu înainte de execuție, dar și locul în care au fost împuşcaţi.

La 20 octombrie 1907 era aşezată piatra de temelie pentru clădirea care, din anul 1910, va găzdui Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte, în prezenţa a două figuri emblematice ale istoriei României: moştenitorul tronului, principele Ferdinand, viitorul rege Ferdinand I Întregitorul (1914-1927), în acel moment Inspector General al Cavaleriei, şi ministrul de Război, generalul Alexandru Averescu (1859-1938), figura cea mai impozantă a istoriei militare româneşti, erou al Primului Război Mondial, mareşal al României (din anul 1930), preşedinte al Consiliului de Miniştri în două rânduri.

Pe frontispiciul clădirii va fi inscripţionată deviza acestei şcoli: „Ofiţerul de cavalerie trebuie să fie călăreţ şi cavaler”, deviză care este vizibilă până în prezent.

Cazarma Şcolii de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte (devenită ulterior Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie „Ferdinand I”) cuprindea o serie de clădiri şi terenuri de exerciţiu adecvate misiunii pe care şi-a propus-o.

Pavilionul central al şcolii, în prezent considerat monument istoric clasa B (cod LMI DB-II-m-B-17307), se prezintă ca o clădire monumentală, bine proporţionată, sobră, cu săli înalte şi spaţioase.

Istoria Școlii de Cavalerie

La 29 ianuarie 1899, în baza unui act de cesiune semnat de primarul orașului Târgoviște, Dimitrie Athanasiu, și delegatul Ministerului de Război, maiorul D. Dragotescu, o suprafață de 102 hectare și 8198 metri pătrați „situată în partea de sus a orașului”, era cedată de municipalitate Administrației Războiului, în vederea construirii clădirilor Școlii de Cavalerie și realizării unui câmp de instrucție și de alergări.

Documentul își avea temeiul într-o decizie adoptată de Consiliul Comunal al Târgoviștei, consfințită prin Înaltul Decret nr. 2496 din data de 13 iulie 1898. După Primul Război Mondial, școala își va suplimenta necesarul de spațiu printr-o serie de exproprieri legale ale unor terenuri aflate în proprietate privată și situate pe bulevardul Carol I, în vecinătatea acestuia.

Machetă Școala de Cavalerie, Târgoviște, Bd-ul Carol I. FOTO CJD
Machetă Școala de Cavalerie, Târgoviște, Bd-ul Carol I. FOTO CJD

În prezența principelui Ferdinand, viitorul rege Ferdinand I Întregitorul (1914-1927), în acel moment Inspector General al Cavaleriei, și a ministrului de Război, generalul Alexandru Averescu (1859-1938), era așezată piatra de temelie pentru clădirea care, din anul 1910, va găzdui Școala de Ofițeri de Cavalerie de la Târgoviște.

Machetă Școala de Cavalerie, Târgoviște, Bd-ul Carol I. FOTO CJD
Machetă Școala de Cavalerie, Târgoviște, Bd-ul Carol I. FOTO CJD

Pavilionul central al școlii adăpostea biroul comandantului, sălile de clasă, cazinoul ofițerilor (ce cuprindea popota și alte săli elegante și spațioase cu glasvanduri de cristal, care permiteau, prin deschiderea lor, crearea spațiului necesar organizării de festivități și baluri) și dormitoarele elevilor.

Clădirea statului major, clădire cu un etaj, elegantă, armonioasă, realizată în stil neoromânesc era amplasată în vecinătatea pavilionului central. În spatele acestora se situau alte construcții necesare cazărmii: clădirile pentru ostași, infirmeria, bucătăria, sala de mese, baia, spălătoria. Cazarma dispunea de patru grajduri a câte 84 de cai fiecare. Acestea, alături de două manejuri, împrejmuiau pe trei laturi marele platou de adunare al cazărmii.

Având în vedere specificul școlii, cazarma dispunea de infirmerie de cai, potcovărie, magazii de furaje. Manejul, având o suprafață de 1.000 metri pătrați, dispunea de un acoperiș susținut cu o dantelărie de grinzi, ancore și tiranți metalici. Acesta permitea efectuarea călăriei pe timp nefavorabil.

În partea din spate a cazărmii, întinzându-se pe o suprafață de 25 hectare, se afla hipodromul, care dispunea și de o tribună (construită de Societatea Hipică „Târgoviște”, la fel ca și pista de alergări) care permitea spectatorilor să urmărească cursele hipice, săriturile peste obstacole și alte exerciții specifice.

De-a lungul timpului, cazarma nou construită a adăpostit, alături de Școala de Ofițeri de Cavalerie „Ferdinand I” , Școala de Ofițeri de Rezervă de Cavalerie, Școala de Subofițeri de Cavalerie (ambele în alternanță cu garnizoana de la Sibiu) și Școala Specială de Ofițeri de Cavalerie (mutată potrivit unei decizii din anul 1893 a generalului S. Băicoianu la Târgoviște, unde va rămâne până la 1914, din anul 1920 fiind redeschisă la Sibiu). 

Absolvenți de renume: Henri Rang, Felix Țopescu

Printre personalitățile care au absolvit cursurile Școlii de Ofițeri de Cavalerie de la Târgoviște sau ale Școlii Speciale de Ofițeri de Cavalerie de la Târgoviște se numără: mareșalul Ion Antonescu, care a urmat cursurile în anii 1905-1906 și a condus această unitate în perioada neutralității României din timpul Primului Război Mondial; Henri Rang și Felix Țopescu, doi dintre membrii generației de aur a echitației românești, cel dintâi, medaliat cu argint la Olimpiada de la Berlin (1936), câștigător al „Challenge Golden Cup” și campion mondial militar la înălțime (Londra, 1937), în vreme ce colegul său a câștigat derby-ul de sărituri austriac în 1936, Cupa orașului Viena și „Prix de vainqueurs” la Varşovia în același an și trofeul „Daily Mirror” (Londra, 1937).

Au mai studiat acolo generali care și-au câștigat o bună faimă pe câmpurile de luptă, mulți dintre ei ajunși Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, precum: generalul Radu Korne, comandant militar foarte apreciat care și-a condus trupele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial până în Caucaz şi în Stepa Calmucă; Marin Manafu, cel care în timpul bătăliei de la Odessa a atins primul cu unitatea sa, Brigada 1 Cavalerie, litoralul Mării Negre și mulți alții.

Școala își va încheia activitatea la Târgoviște în anul 1948, activitatea sa fiind relocată la Sibiu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite