CJ Dâmboviţa vrea să reabiliteze clădirea fostei Şcoli de Cavalerie de la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 20 octombrie 1907 era aşezată piatra de temelie pentru clădirea care, din anul 1910, va găzdui Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte FOTO Ionuţ Dima
La 20 octombrie 1907 era aşezată piatra de temelie pentru clădirea care, din anul 1910, va găzdui Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte FOTO Ionuţ Dima

Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să acceseze un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea clădirii Şcolii de Cavalerie, de la Târgovişte, acolo unde funcţionează şi Muzeul Comunismului şi unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.

"Unitatea administrativ-teritorială judeţul Dâmboviţa prin Consiliul Judeţean Dâmboviţa intenţionează să implementeze proiectul “Conservarea, restaurarea şi valorificarea clădirii Şcolii de Cavalerie în vederea consolidării identităţii culturale a judeţului Dâmboviţa” în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - “Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1 - “Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural", precizează Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

La 20 octombrie 1907 era aşezată piatra de temelie pentru clădirea care, din anul 1910, va găzdui Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte, în prezenţa a două figuri emblematice ale istoriei României, moştenitorul tronului, principele Ferdinand, viitorul rege Ferdinand I Întregitorul (1914-1927), în acel moment Inspector General al Cavaleriei, şi Ministrul de Război, Generalul Alexandru Averescu (1859-1938), figura cea mai impozantă a istoriei militare româneşti, erou al Primului Război Mondial, mareşal al României (din anul 1930), preşedinte al Consiliului de Miniştri în două rânduri,. Pe frontispiciul clădirii va fi inscripţionată deviza acestei şcoli: „Ofiţerul de cavalerie trebuie să fie călăreţ şi cavaler”, deviză care este vizibilă până în prezent.

Cazarma Şcolii de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte (devenită ulterior Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie „Ferdinand I”) cuprindea o serie de clădiri şi terenuri de exerciţiu adecvate misiunii pe care şi-a propus-o. Pavilionul central al şcolii, în prezent considerat monument istoric clasa B (cod LMI DB-II-m-B-17307), se prezintă ca o clădire monumentală, bine proporţionată, sobră, cu săli înalte şi spaţioase.

În cadrul proiectului, se propun activităţi de conservare, protejare şi promovare a clădirii fostei Şcoli de Cavelerie. Scopul şi realizarea activităţilor propuse în proiect vor contribui la punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu pentru a se crea premisele creşterii numărului de vizitatori şi de a contribui la creşterea competitivităţii arealului în care este localizată.

Aspectele tehnice referitoare la proiect se regăsesc în Anexa 6 - Fişa cadru de prezentare proiect, ce poate fi accesată pe pagina web a Consiliului Judeţean Dâmboviţa -www.cjd.ro 

(https://www.cjd.ro/anunturi/informare_publica__anun_de_presa_privind_intenia_consiliului_judeean_dambovia_de_a_implemen)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite