Cerul se dezvăluie târgoviștenilor de Ziua Internațională a Astronomiei. Observații gratuite, printr-un telescop performant

0
Publicat:

Sâmbătă, 18 mai 2024, cu ocazia Zilei Internaționale a Astronomiei, Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează un eveniment special în Piața Tricolorului din Târgoviște.

Observatii astronomice. FOTO SARM

Între orele 21:00 și 23:00, publicul larg este invitat să ia parte la o fascinantă călătorie prin tainele Universului, privindu-l prin telescoape performante instalate de membrii și voluntarii asociației.

Pe parcursul serii, vizitatorii vor putea admira detalii spectaculoase de pe suprafața Lunii, vor descoperi stelele cele mai strălucitoare, vor observa stele duble și roiuri de stele, minunându-se de frumusețea și diversitatea cosmosului.

„Este momentul în care asociațiile de astronomie și iubitorii cerului ees cu telescoapele în spațiile publice pentru a oferi oamenilor posibilitatea să privească cerul și obiectele cosmice. Societatea Astronomică Română de Meteori - SARM continuă tradiția începută în urmă cu trei decenii și invită publicul să vină în Piața Tricolorului din Târgoviște, sâmbătă, 18 mai, între orele 21-23, unde membrii și voluntarii asociației vor instala telescoape performante pentru publicul larg prin care vor putea privi detalii pe suprafața Lunii (cratere, munți și văi), stelele cele mai strălucitoare, stele duble și roiuri de stele”, a precizat SARM.

Observatii astronomice. FOTO SARM
Observatii astronomice. FOTO SARM

Participarea la eveniment este gratuită.

Despre Ziua Internațională a Astronomiei

Ziua Internațională a Astronomiei se celebrează de două ori pe an, primăvara și toamna, în sâmbăta din jurul primului pătrar lunar. Este un moment dedicat promovării astronomiei și a descoperirilor sale uimitoare, oferind publicului larg șansa de a explora misterele Universului alături de experți și pasionați.

SARM activează de peste trei decenii în domeniul astronomiei, având ca scop principal popularizarea științei astronomice și promovarea observațiilor astronomice. Asociația organizează numeroase evenimente și proiecte educaționale, punând la dispoziția publicului telescoape și instrumente astronomice performante.

Ziua Astronomiei se aniversează în fiecare an, într-o zi de sâmbătă din luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar.

Mișcarea a început în California (SUA) în anul 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis că decât să invite oamenii să participe la o seară de observații astronomice într-un loc îndepartat de oraș, mai bine ar fi ca clubul de astronomie să organizeze observaţii astronomice în mijlocul orașului, și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite