Cea mai veche grădină zoologică din România va avea o față nouă. Are aproape 450 de ani de la înființare

0
Publicat:

Lucrările de reabilitare a parcului Chindia din Târgoviște, care cuprind și prima grădină zoologică din realizată la noi în țară de domnitorul Petru Cercel, vor începe anul acesta.

Lacul Chindiei din Târgoviște. FOTO C.S.
Lacul Chindiei din Târgoviște. FOTO C.S.

Parcul Chindiei, zonă de relaxare și promenadă pentru târgovișteni, va intra, anul acesta, în reabilitare și regenerare urbană.

Proiectul prevede, potrivi Primăriei Târgoviște, amenajarea tuturor spațiilor verzi (plantarea de arbori, arbuști/gazonarea suprafețelor), crearea unor identități spațiale specifice prin utilizarea diferitelor tipuri de vegetații, elemente constructive, mobilier urban, realizarea sistemului de iluminat și de irigații, a sistemelor de supraveghere video și Wi-Fi, dotarea cu bănci, coșuri de gunoi, toalete, parcare de biciclete, împrejmuire nouă, realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști, spații dotate cu echipamente de sport, construirea de fântâni arteziene, reabilitarea, modernizarea și dotarea atât a lacului cât și a debarcaderului, crearea unei zone de promenadă pe marginea lacului.

De asemenea, mai este prevăzută amenajarea unei zone destinate concertelor în aer liber, dar și amenajarea unor trasee de escaladat și a unor tiroliene și crearea unor pontoane plutitoare, construirea unui pod de traversare a lacului.

image

Valoarea investiției este de aproximativ 40.000.000 lei, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021-2027, Prioritatea 3, componenta destinată infrastructurii verzi.

Prima grădină ZOO din țară

Lucrările vor viza și Grădina Zoologică, prima de acest fel construită în România, de domnitorul vizionar Petru Cercel, care a domnit la TârgovișteTotul se întâmpla pe când domnitorul Petru Cercel muta, în 1583, capitala ţării, de la Bucureşti la Târgovişte, la Curtea Domnească, în care trona semeţ, Turnul Chindiei.

Urși Zoo Târgoviște. FOTO Facebook
Urși Zoo Târgoviște. FOTO Facebook

Grădina Zoologică de la Târgovişte a rămas, încă din secolul XVI, una dintre cele mai mari şi mai frumoase din ţară. Zoo Târgovişte mai deţine, în colecţia sa, specii de păsări şi animale, de pe toate continentele: Europa, Asia , Australia, America de Nord, America de Sud şi Africa. 

Petru Cercel a fost domnul Ţării Româneşti în perioada 29 august 1583–16 aprilie 1585. Petru Cercel a fost fiul natural al domnului muntean Pătraşcu cel Bun. Porecla sa, Cercel, venea de la cercelul pe care îl purta în ureche, după moda curţii domnitoare franceze, unde a stat un timp.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite