Şarpe boa deţinut ilegal de o persoană din Dâmboviţa, confiscat de Garda de Mediu

0
Publicat:

Un şarpe boa deţinut ilegal de o persoană din Dâmboviţa a fost confiscat de Garda de Mediu. În urma controlului, șarpele a fost predat Grădinii Zoologice din Târgovişte.

Șarpe Boa deținut ilegal. FOTO Garda de Mediu Dâmbovița
Șarpe Boa deținut ilegal. FOTO Garda de Mediu Dâmbovița

„Comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Dâmboviţa au procedat la confiscarea unui şarpe boa deţinut ilegal de o persoană fizică”, anunţă Garda de Mediu.

Instituţia citată precizează că este interzisă deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice fără autorizaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Ce spune legea despre asta

Laurenţiu Ciornei, cercetător ştiinţific la Centrul de Biodiversitate al Academiei Române spune că în conformitate cu Legea 205/2004 privind protecţia animalelor (republicată în 2014) românii pot deţine animale sălbatice numai dacă sunt autorizaţi de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Există şi o excepţie, prevăzută de articolul 11, alineatul 3, al amintitei legi: „Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice, pentru animalele aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”.

Cu alte cuvinte, închiderea în ţarcuri, fără autorizaţie, în orice scop (turistic, agricol samd) a sălbăticiunilor este ilegală. Din păcate, marea problemă în astfel de cazuri este aceea că legiuitorul nu a prevăzut şi sancţiuni.

Vă puteţi face fermă

Ţinerea în captivitate a animalelor sălbatice este posibilă,  cu avizul autorităţii sanitar-veterinare însă asta nu înseamnă că orice persoană poate prinde sălbăticiunile din pădure şi apoi să ceară autorizaţie.

„De fapt, animalele trebuie dobândite legal, cu documente, iar acest lucru poate fi făcut doar în două condiţii. Prima: doritorul să aibă înregistrată o exploataţie agricolă, conform legii. A doua: animalele vii să provină de la o entitate autorizată în comerţul cu aşa ceva”, a precizat, pentru „Adevărul”, Floricel Dima, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Acesta ne-a mai spus că în Polonia şi Ungaria există deja numeroase ferme de acest fel, iar în ţara noastră au apărut deja zeci de crescători de animale sălbatice (cumpărate din străinătate; la noi nu există posibilitatea achiziţionării de animale sălbatice vii) în scop turistic sau pentru a fi folosite pentru producţia de carne. Sunt preferaţi mistreţii, cerbii, căprioarele.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite