Cea mai grea perioadă în care au trăit oamenii pe Terra. Potrivit cercetătorilor, trăim vremuri relativ liniştite în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au stabilit că nu războaiele din antichitate sau bolile au ucis cei mai mulţi oameni concomitent, ci iarna vulcanică din anul 563.

Pornind de la încercarea de a explica cum s-a schimbat sistemul monetar european după căderea Imperiului Roman de Vest, mai mulţi cercetătorii au căutat dovezi ale poluării cauzate de prelucrarea argintului găsit în adâncurile gheţii din Alpii Europeni.

În acest sens, cercetători citaţi de iflscience.com au descoperit date şi dovezi despre dezastrele naturale şi schimbările climatice de-a lungul secolelor.

Savanţii au ajuns la concluzia că iarna vulcanică din anul 563 a reprezentat o cumpănă grea pentru omenire.

"A fost începutul uneia dintre cele mai teribile perioade de viaţă pe Pământ, dacă nu cel mai rău an din istoria umanităţii", a declarat autorul studiului, Michael McCormick, istoric medieval la Harvard, pentru Science Magazine.

Cercetătorii au descoperit că în acea perioadă s-au înregistrat multe evenimente meteorologice extreme care au dus la o foamete răspândită pe toată planeta, iar iarnă vulcanică s-a instalat după ce praful şi cenuşa au fost aruncate în aer în urma erupţiei unui vulcan, blocând complet razele Soarelui.

Nu se poate spune care este vulcanul „vinovat” de acest fenomen însă erupţia s-ar fi produs în Islanda, deoarece s-a descoperit că gheaţa analizată din Alpii Europeni conţine sticlă vulcanică asemănătoare din punct de vedere chimic cu particulele din Europa şi Groenlanda zilelor noastre.

Oamenii care au trăit atunci au resimţit din plin efectele norului. Zăpada a căzut în timpul verii în China, iar seceta au lovit crunt Peru. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite