Casă veche, transformată într-o locuință de vis. „Dragoste la prima vedere“ FOTO

0
Publicat:

Într-un sat dâmbovițean, o casă nelocuită de 50 de ani a devenit locul în care o bucureșteancă și-a împlinit visul. Nostalgică după copilăria petrecută la bunici, Liliana a hotărât să se reconecteze cu natura și să renoveze această casă bătrânească.

Casă veche, renovată. FOTO Liliana Curmei - Facebook
Casă veche, renovată. FOTO Liliana Curmei - Facebook

La finalul anului 2022, Liliana Curmei a găsit casa mult visată într-un sat din Dâmbovița, iar într-un an, locuința a fost transformată într-un spațiu luminos, intim, cu accente minimaliste.

Liliana s-a născut și a crescut în Republica Moldova, unde amintirile frumoase din copilărie sunt legate de verile petrecute la bunici, așa că s-a pus pe căutat case vechi. S-a oprit la una din comuna dâmbovițeană Cândești, într-o zonă în care se cultivă mere și afine. După multă muncă, ea a reușit să transforme casa veche într-una în care îți dorești să petreci weekendurile, și nu numai.

Această dragoste la prima vedere are peste 50 de ani. O superbitate! Cu așezarea și elegantă unei doamne de 50 ani, s-a vrut renovată întocmai: cu aceiași stropi de marmură (tot mai greu de găsit praful de marmură) și cu ciubucăria (cum li se mai zice elementelor decorative de la geamuri, uși, fundație în zonă) păstrate intacte. Bijuteria este din județul Dâmbovița”, a scris Liliana Curmei, pe grupul de Facebook „Mutat la țară - viața fără ceas”.

După un deceniu și jumătate de viată la oraș,ea  recunoaște că nu a mai suportat aglomerația și relațiile reci dintre oameni și s-a mutat la țară. Și nu doar pentru hrană bio și aer curat, ci pentru simplu fapt că viața la oraș „te dezumanizează până la os”.

Am trăit la tară până-n adolescență. Toți oamenii iși dădeau bună ziua, toți se știau între ei, făceau nunți, botezuri, case, inmormântari, parastase impreună. În fiecare mahala era un înțelept sau o înțeleaptă, un om de suflet, un om de pus pe rană la care mergeai să-ți plângi de milă, să-ți spui păsul, să ceri un sfat. Aveai cel puțin o rudă, un naș în grijă căruia rămânea copilul în caz de boală sau altă nenorocire. Dacă cineva nu-și vedea vecinul bătrân o zi întreagă, sărea gardul și intra buzna în casa lui să se asigure că este viu. N-am auzit că nimeni să fi fost găsit în putrefacție după 18 zile după moarte. Nimeni nu rămânea neînmormântat sau nebotezat. Oamenii aveau milă. La oraș este altfel. Poți muri în casă și vecinii să-și dea seama abia când simt miros de hoit”, explică ea.

Casa renovată, în care locuiesc acum Liliana și soțul ei, măsoară 75 de mp. Locuința a fost cumpărată de la un profesor din sat, care a construit casa în 1972, pe terenul primit de la familie. Construcția este realizată din cărămidă arsă, țiglă de Jimbolia și humă pe pereți.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite