„Oltenia Mănăstirilor”, operă dedicată vieții monahale din Oltenia, lansată la Casa Fântâneanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent renovata Casa Fântâneanu din Slatina a găzduit la sfârșitul lunii iunie evenimentul de lansare a două volume despre viața spirituală din 21 de mănăstiri din cele cinci județe ale Olteniei.

Evenimentul de lansare aoperei „Oltenia Mănăstirilor” a avut loc la Casa Fântâneanu
Evenimentul de lansare aoperei „Oltenia Mănăstirilor” a avut loc la Casa Fântâneanu

Cartea „Oltenia Mănăstirilor” a autorilor Liana Carina Tătăranu și Nicolae Coșniceru numără două volume și conține o trecere în revistă a spațiilor sacre în care bărbați și femei deopotrivă s-au retras, pe teritoriul Olteniei, de la cele mirene pentru a se apropia de Dumnezeu și credință. 

„În mănăstirile și schiturile Olteniei există de secole întregi o temeinică viață monahală, al căror șir de cuvioși bineplăcuți lui Dumnezeu începe cu Sfântul Nicodim de la Tismana, al cărui aport în reorganizarea vieții mănăstirești din a doua jumătate a secolului al XIV-lea a fost semnificativ. Ajuns pe pământ românesc după nevoirea la Muntele Athos, acest mare ocrotitor spiritual al Olteniei a întemeiat mai întâi mănăstirea Vodița în ținutul Severinului, iar apoi mănăstirea Tismana, unde a impus regulile de viață athonito-isihaste”, arată autorii operei. 

Casa Fântâneanu. FOTO: CJ Olt
Casa Fântâneanu. FOTO: CJ Olt

Evenimentul de lansare a avut loc pe 23 iunie și a fost găzduit într-o locație-reper din Oltenia, de însemnătate istorică pentru regiune.

Casa Fântâneanu din Slatina a fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea de către familia Fântâneanu, ai cărei membri au deținut funcții importante în viața orașului. 

Evenimentul de lansare. FOTO: CJ Olt
Evenimentul de lansare. FOTO: CJ Olt

Monumentul a fost restaurat recent cu ajutorul unei finanțări europene de 10 milioane de euro obținută de Consiliul Județean Olt, în parteneriat cu Episcopia Slatinei – în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Interiorul Casei Fântâneanu. FOTO: CJ Olt
Interiorul Casei Fântâneanu. FOTO: CJ Olt

La evenimentul de la Casa Fântâneanu au participat Preasfințitul Părinte Sebastian, Severică Mitrahe – arhitect, Virgil Delureanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, reprezentanţi ai instituţiilor publice, de cultură, feţe bisericeşti din întreg judeţul şi iubitori de frumos, valori spirituale, istorice și culturale ale poporului român.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite