Capcane de gunoaie, montate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş. Cum funcționează colectoarele

0
Publicat:

Cinci sisteme de colectare a gunoaielor au fost montate de Apele Române pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş. Ultimul dispozitiv de colectare a pet-urilor a fost montat în aceste zile pe râul Argeș.

De la începutul anului au fost amplasate patru dispozitive pe râuri din țară. FOTo Apele Române
De la începutul anului au fost amplasate patru dispozitive pe râuri din țară. FOTo Apele Române

„Încă de la primele ore ale dimineții, echipele noastre de la Apele Române Argeș-Vedea Sistemul de Gospodărire a Apelor Argeș s-au mobilizat și au ancorat dispozitivul principal al sistemului de captare a plutitorilor de tip log boom, construit din palplanse. Cu ajutorul acestuia, pet-urile vor fi prinse, colectate și transportate spre reciclator, iar răul va fi eliberat de presiunea deșeurilor”, au transmis reprezentanții Apelor Române.

„Stop poluării cu plastic a apelor”

De la începutul anului au fost amplasate alte patru dispozitive: pe Dâmbovița și Ialomița (de tip Litter Trap, în această primăvară), pe Jiu și Mureș (de tip Log Boom, săptămâna trecută).

Dispozitele montate pe Dâmbovița au o capacitate de stocare de pana la 5 metri cubi pe zi şi ar trebui să facă o treabă extraordinară, dacă ne gândim că râul Dâmboviţa este unul dintre cele mai poluate râuri din România şi alimentează Capitala cu apă.

La dispozitivele de tip Litter Trap, colectarea se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare, deşeurile captate fiind direcţionate către o „capcană“ de unde, odată colectate, nu mai pot ajunge înapoi pe suprafaţa apei, în timp ce Log Boom este o soluţie simplificată şi adaptată la specificul geografic şi hidrologic (debit, lăţime, adâncime, rezistenţa malurilor etc.) al acestor râuri, astfel încât dispozitivele să funcţioneze în condiţii optime şi la capacitate maximă.

Demersul face parte din proiectul „Apă care are grijă de ape“ prin care Apele Române, în calitate de partener, se implică alături de inițiatorii campaniei, brandul de apă minerală Dorna și asociația CSR Nest, în lupta împotriva poluării cu plastic a apelor.

În cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape”, iniţiatorii îşi propun ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pun pe piaţă.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite