Camparea în zona „tradiţională” Padina - Peştera este interzisă. Ce amenzi riscaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sf maria la padina

Fotografiile în care Platoul Padina din Munţii Bucegi era plin de rulotele şi corturile iubitorilor de natură vor deveni istorie. Administraţia Parcului Natural Bucegi spune că acest lucru nu (mai) este posibil. Amenzile pentru încălcarea legii pot ajunge şi la 25.000 de lei.

Zonele ″tradiţionale ″ de campare şi de aprindere ″grătare″ din interiorul ariei naturale protejate, precum Valea Cerbului, zona Padina-Peştera, Zănoaga, zona limitrofă Cabanei Mălăieşti etc. nu se încadrează în categoria de locuri special amenajate, fapt pentru care Administraţia Parcului Natural Bucegi împreună cu ceilalţi factori (Primării, Gărzi de Mediu, Jandarmerie) vor desfăşura acţiuni comune pentru stoparea acestui fenomen.

„În conformitate cu prevederile legale, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice- camparea pe suprafaţa ariilor naturale protejate în afara locurilor special amenajate, precum şi nerespectarea regulamentelor specifice locurilor de campare iar aprinderea focului în fondul forestier naţional în alte locuri decât cele special amenajate şi marcate ori la o distanţă mai mică de 30 metri de limita pădurii constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei”, arată Parcul Natural Bucegi într-un comunicat de presă. 

padina rulote şi corturi

Motivele acestei hotărâri, potrivit Parcului Natural Bucegi:

- Gunoaiele abandonate de cei care campează precum şi poluarea cursurilor de apă şi a lacurilor de acumulare cu ambalaje, detergenţi, uleiuri etc;

- Frecventarea acestor locuri de către exemplare de urs, fapt ce poate duce la conflicte între om şi această specie;

- Zgomotul generat care deranjează în special speciile de animale dar şi pe ceilalţi vizitatori;

- Lipsa toaletelor ecologice face ca pădurea limitrofă zonei de campare să fie zona folosită pentru nevoile fiziologice iar efectul este o poluare vizuală şi în acelaşi timp o sursă de infectare (raspândire de boli);

- Degradarea solului în zonele în care s-a aprins focul şi efectul vizual neplăcut al acestora;

- Tăierea de arbori din pădurea limitrofă zonei de campare şi folosirea acestora pentru focuri de tabără;

   

Singurul loc de pe teritoriul Parcului Natural Bucegi în care este permisă camparea este campingul Zănoaga, organizat şi administrat de către Carpatmontana Serv S.A.

   

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite