Câinele are în genă dorinţa de a-şi salva stăpânul. Cum poate fi educată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă aţi văzut vidoclipuri pe YouTube în care câini încearcă să-şi salveze proprietarii de la moarte în piscine, probabil că nu este nimic întâmplător, iar animalele s-ar putea să fie mai înzestrate decât credeam iniţial.

Rezultatele unui studiu publicat recent în PLOS ONE ne vor surprinde, pe cei mai mulţi dintre noi. Cercetătorii au decis să afle dacă există vreun adevăr în faptul că animale, în special câinii, vor să-şi salveze stăpânii atunci când se află în pericol de moarte, potrivit iflscience.com.

Singura problemă este că ei nu ştiu întotdeauna cum să facă asta. Cercetătorii au pus la încercare 60 de câini care au participat la studiu împreună cu stăpânii lor. S-a urmărit dorinţa animalului de a-şi salva proprietarul fără a confunda motivul cu dorinţa de mâncare sau confort. 

Pentru a afla exact ce îl împinge pe câine să facă asta ei au luat în calcul trei scenarii. Într-una, proprietarul a fost găsit blocat într-o cutie şi plângea de ajutor, în alta câinii au găsit în cutia în care erau stăpânii şi nişte gustări delicioase, iar în starea finală, proprietarul a fost blocat într-o cutie, dar relaxat şi citind cu voce tare. 

Specialiştii au descoperit că motivaţia de a-şi regăsi stăpânul în suferinţă sau gustarea lor delicioasă era aproximativ aceeaşi, aproximativ o treime din câinii având succes în fiecare scenariu. 

Pentru cei neiniţiaţi, s-ar putea să pară apăsător faptul că un câine este atât de motivat de o gustare, cât şi de proprietarul lor, dar bănuiesc că majoritatea proprietarilor de câini ar considera această laudă ridicată. 

De asemenea, câinii au dat dovadă de mai multă suferinţă când proprietarii lor au fost prinşi şi au plâns pentru ajutor, ceea ce i-a făcut pe câini să lătre şi să plângă. 

Rezultatele testuli arată că faptul că modul de comportare în cazul în care trebuie să salveze este motivat empatic, bazat pe dorinţa emoţională a câinelui de a ne salva, mai degrabă decât să încerce să obţinem un beneficiu personal.

"Ce este fascinant în acest studiu este că câinilor le pasă cu adevărat de oamenii lor. Chiar şi fără antrenament, mulţi câini vor încerca să salveze oameni care par a fi în suferinţă - şi atunci când nu reuşesc, putem vedea în continuare cât de supăraţi sunt", a spus psihologul Clive Wynne, de la Universitatea de Stat din Arizona.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite