ARTelier, locul în care creaţiile copiilor au fost strânse într-o carte cu ilustraţii şi benzi desenate. Cumpără o carte şi ajută o familie săracă
0Ideile şi desenele unor copii au devenit carte de basme. Locul unde s-a întâmplat "minunea" se numeşte ARTelier, din Târgovişte, un centru de workshopuri pentru copii. Cartea, intitulată "Un ochi plânge, altul râde", ilustrată cu operele celor mici după basmele lui de N.D. Popescu, poate fi cumpărată, iar banii vor ajunge la cei care au nevoie de ei.
Astfel, creativitatea copiilor de până în 10 ani le-a fost pusă la muncă, lucrând o dată pe săptămâna timp de 10 şedinţe.
“Am plecat de la ideea ca cei mici să vadă efectiv munca lor într-o carte, pentru că, de regulă, desenele pe care ei le fac la vârsta asta se pierd, se învechesc, dar dacă sunt puse într-o carte, ele rămân acolo, pot fi văzute de mai multă lume. Ei chiar fac chiar lucruri foarte frumoase, imaginaţia lor e debordantă şi am zis ca toate acestea să fie accesibile pentru cei din jur”, ne-a spus Roxana Cernea, coordonatorul ARTelier.
Şase copii au lucrat la cartea cu basme colorate. Este vorba despre Alexandru Fălculete Stoicea, Ema Stănculescu, Mihnea Barcău, Maria Enache, Anastasia Florescu, Daria Matei.
“Nu au realizat că va ieşi o carte, nu şi-au dat seama pentru ce desenează ei. Abia când au văzut-o în mână şi-au dat seama că ei chiar au realizat o carte din desenele lor. Au fost deschişi în toată această perioadă, pentru că le este mult mai uşor să deseneze ceva din imaginaţia lor, decât dacă le-ai impune un model anume. Nu au avut reguli. Fiecare a desenat cum a crezut de cuviinţă”, a adăugat coordonatorul ARTelier.
La ARTelier, copiii mai învaţă şi expresii româneşti precum “a sări muştarul”, “a bate câmpii”, “a-l buşi râsul”, “spirit de observaţie”, “a se lupta cu morile de vânt”, pe care, la fel, le transpun în desen.
Cartea este structurată pe două capitole: Basmul, “Un ochi plânge, altul râde” de N. D. Popescu şi Expresii româneşti ilustrate şi benzi desenate cu poveşti originale.
Cartea se găseşte la vânzare la sediul ARTelier, din Târgovişte, şi costă 25 de lei. Fondurile vor fi destinate unor copii care au nevoie de bani.
“Am zis să popularizăm puţin operele româneşti, pentu că românii nu prea mai pun mâna pe o carte românească. Aşa ne-am gândit să donăm banii pe care îi vom strânge din vânzarea acestor basme desenate. Avem vreo trei familii cu nevoie, cărora le vom lua îmbrăcăminte şi încălţăminte”, a mai spus Roxana.
DESPRE ARTELIER
“Ideea acestei şcoli pentru copii a pornit de la o puternică dorinţa lăuntrică de a mă exprimă prin culori, forme, texturi şi de la încântarea deosebită pe care o avem atunci când chiar creăm împreună cu cineva. Pentru că a împărtăşi e un lucru minunat, invit pe toată lumea la relaxare, experimentare şi bună dispoziţie într-un cadru prietenos şi vesel, atât pe cei care sunt artişti şi vor să facă din asta o matcă în care să îşi aducă energiile creatoare, cât şi pe cei care poate nu s-au mai jucat/pictat/confecţionat ceva din copilărie şi doresc să scoată la suprafaţă spontaneitatea şi inventivitatea. Noi va dăm toate resursele necesare şi oamenii cei mai buni din fiecare domeniu”, scrie Roxana pe pagina sa de Facebook.
Beneficiile şcolii sunt descărcarea de stres, exprimarea emoţiilor şi a sentimentelor, dezvoltare personală, percepţie vizuală, atenţie la detalii, exprimare liberă şi dezvoltarea simţului estetic. ARTelier este situat pe Calea Domnească, nr. 98, în zona Administraţiei Financiare.